Taeke Taekema: actie bondscoach is onacceptabel

Hockeyer Taeke Taekema heeft een week na zijn verwijdering uit de olympische ploeg harde kritiek geuit op bondscoach Paul van Ass. „Het proces van de afgelopen maanden is in mijn ogen een bondscoach onwaardig”, zegt de strafcornerspecialist in een verklaring. „Ik begrijp het simpelweg niet en vind het ook niet eerlijk.”

Taekema (32) stelt dat het teambelang zijn eigen belang overstijgt. Hij wil eenmalig reageren wegens „tegenstrijdigheden” in de berichtgeving. „In mijn carrière heb ik vaker moeilijke momenten gekend, onder meer met pijnlijke nederlagen en zware blessures. Deze moeilijke momenten verbleken echter bij de situatie waar ik me nu ik bevind.”

Van Ass nam in januari afscheid van routiniers Teun de Nooijer en Taekema, omdat ze een „blokkade” zouden zijn in de verjongde selectie. De bondscoach oordeelde in een interview genadeloos over het tweetal. Twee maanden later kwam Van Ass op zijn beslissing terug. De Nooijer haalde vorige week de olympische selectie, Taekema niet.

„Selectie voor een nationale ploeg is geen vanzelfsprekendheid, dat besef ik”, stelt Taekema, die deelnam aan de Zomerspelen van 2008 (vierde) en 2004 (zilver) en die de EK-titel van 2007 won. „Niet geselecteerd worden, teruggevraagd worden om vervolgens weer uit de selectie verwijderd te worden binnen een periode van nog geen vijf maanden is naast pijnlijk ook nog eens gênant. De vele verschillende en vaak tegenstrijdige argumenten die in- en extern zijn gebruikt om mijn verwijdering te verklaren, zijn onacceptabel.”

„Binnen vijf maanden ben ik door de bondscoach neergezet als een te hoge boom, een speler met al jaren een te laag rendement, iemand in wie het team het niet ziet zitten en een speler die niet in het spelconcept past. In dezelfde periode ben ik eerst tijdelijk weggestuurd uit de selectie voor de Spelen, permanent weggestuurd, teruggevraagd, vervolgens nog uitermate positief beoordeeld door de bondscoach en vlak daarna weer weggestuurd. De helft van de argumenten voor verwijdering heb ik bovendien uit de krant moeten vernemen.”

Oranje won zaterdag een oefenduel van Duitsland (4-2). De ploegen speelden vandaag in Utrecht opnieuw tegen elkaar. Nederland oefent ook nog tegen Nieuw-Zeeland.