Stilleggen Noorse olieproductie dreigt door staking

A general view of the offshore Kristin oil and gas platform in the North Sea, about 100 km (62 miles) east from Kristiansund, June 25, 2012. Norwegian gas and oil exports are not threatened for now by a strike by oil workers, the oil minister said on Monday and urged the parties involved to make the stoppage as short as possible. The strike, launched on Sunday by about 700 offshore workers after negotiations between unions and the industry association broke down over a pension issue, has caused shutdowns of two fields offshore Norway. REUTERS/Koranyi Balazs (NORWAY - Tags: BUSINESS CIVIL UNREST COMMODITIES EMPLOYMENT) Het Kristin olie- en gasplatform in de Noordzee, zo'n 100 kilometer ten oosten van Kristiansund. Foto Reuters / Koranyi Balazs

Een stop van de Noorse olieproductie dreigt nu werknemers van Noorse booreilanden hun tweede stakingsweek ingaan. Gesprekken om tot een compromis te komen zijn op niets uitgelopen.

De werknemers staken al twee weken voor een beter pensioen. Ze willen er met 62 jaar uit kunnen stappen, met behoud van een volledige pensioenuitkering.

De Noorse overheid moedigt de partijen aan om opnieuw rond de tafel te zitten om escalatie van het conflict te voorkomen. Oslo heeft de stakers en de oliemaatschappijen tot het weekeinde de tijd gegeven om eruit te komen.

Flinke strop voor overheid en bedrijven

Negen booreilanden liggen stil door de staking, waardoor er zo’n 15 procent minder wordt geproduceerd. Volgens de Noorse vereniging voor de olieindustrie (OLF) heeft dit overheid en bedrijven 440 miljoen dollar gekost in de afgelopen twee weken.

De prijs voor een vat Brent-olie is de laatste dagen opgelopen tot 99 dollar. Noorwegen is na Rusland de grootste olieproducent van Europa.

    • Marije Willems