Schuilen voor de zondvloed

Victims of the floods have a rest in the a bus in Krymsk on July 7, 2012. Flash floods deluged Russia's southern Krasnodar, killing at least 134 people -- many feared drowned in their beds -- in the region's worst natural disaster in decades, officials and witnesses said on July 7. AFP PHOTO / MIKHAIL MORDASOV
Victims of the floods have a rest in the a bus in Krymsk on July 7, 2012. Flash floods deluged Russia's southern Krasnodar, killing at least 134 people -- many feared drowned in their beds -- in the region's worst natural disaster in decades, officials and witnesses said on July 7. AFP PHOTO / MIKHAIL MORDASOV AFP

Ruim 28 centimeter regen viel er. In het zuiden van Rusland zijn sinds zaterdag al zeker 153 mensen om het leven gekomen door het water dat plotseling uit de lucht kwam vallen. Vooral de stad Krimsk, aan de Russische Zwarte Zee, is hard getroffen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn 139 mensen uit die stad omgekomen.

Meer dan vijfduizend huizen staan blank. Het water kwam zo snel het gebied rond Krimsk binnenstromen, dat bewoners lokale bestuurders ervan verdenken de sluizen van een stuwmeer in de bergen te hebben opengezet. Onderzoekers van de Russische regering gaven gisteren toe dat er water uit het stuwmeer is geloosd, maar ze zeiden ook dat dit niet de oorzaak was van de overstromingen.

Het water verraste de Russen volledig. Velen zijn waarschijnlijk verdronken terwijl ze lagen te slapen. Diegenen die wel op tijd wisten te vluchten konden hun toevlucht zoeken in bussen, zoals te zien op de foto.

President Vladimir Poetin vloog gisteren naar het getroffen gebied om zijn medeleven te tonen. Poetin werd er de laatste jaren vaak van beschuldigd te weinig aandacht te geven aan slachtoffers van natuurrampen. Dit keer droeg hij de autoriteiten op te onderzoeken of de bewoners wel op tijd waren gewaarschuwd voor de overstromingen. Een persoonlijk bezoek aan de slachtoffers bracht hij niet.