Raborenners Gesink en Mollema zien hun klassement vervliegen

Robert Gesink en Bauke Mollema zagen dit weekend hun klassementsambities in rook opgaan. De twee Nederlanders bleken niet voldoende hersteld van hun vrijdag opgelopen kwetsuren en verloren minuten op geletruidrager Bradley Wiggins.

Zaterdag, een etmaal na de rampzalige valpartij, kon Gesink zich bergop niet meten met de beste renners uit het klassement. Hij kreeg hij de rekening gepresenteerd op de steile slotklim La Planche des Belles Filles, waar hij 2.53 minuten verloor op ritwinnaar Chris Froome. Gesinks ploeggenoot Mollema deed het iets beter, maar zag met een tijdverlies van 2.17 ook een einde komen aan zijn klassementsaspiraties.

Gesink was na afloop van de zaterdagrit realistisch. „We moeten ons nu richten op dagzeges”, zei hij meteen. Ondanks zijn goede voornemens zakte de kopman van Rabobank de volgende dag nog verder weg in het klassement. Hij verspeelde ruim een kwartier op ritwinnaar Thibaut Pinot. „Ik ben niet helemaal top, omdat ik hard gevallen ben”, verdedigde hij zich. „Ik ga daar blijkbaar niet makkelijk mee om, de dagen erna. Hopelijk lukt het toch nog een dezer dagen een etappe te winnen met de ploeg”, zei Gesink.

Zijn ploeggenoten Steven Kruijswijk, Laurens ten Dam en Bauke Mollema trokken gisteren wél ten aanval en koersten lang vooruit. Toen het peloton harder ging fietsen aan de voet van de Col de la Croix, op twintig kilometer van de eindstreep, was het gedaan met de aspiraties van het Nederlandse drietal.

Ten Dam was de beste Nederlander met een 27ste plaats op ruim twee minuten. Mollema (76ste) en Kruijswijk (99ste) konden evenmin overtuigen. „Helaas liep ik in de finale leeg”, zei Ten Dam tegen de NOS. „Ik was niet direct mee, maar ik voelde me goed en reed in een keer naar de kopgroep toe. In de afwerking kwamen we echter tekort.”

Mollema na afloop: „De eerste anderhalf uur ging het heel hard en toen was ik eigenlijk al kapot. De samenwerking in onze groep was niet optimaal. Eigenlijk draaide het voor geen meter.”

Ook de andere Nederlanders speelden dit weekend geen rol van betekenis. Pieter Weening (Orica-GreenEdge) en Johnny Hoogerland (Vacansoleil) fietsten gisteren nog wel vooruit, maar werden in de slotfase voorbijgereden door de ontketende superploeg van Sky.

„Ik heb het geprobeerd, maar was nog niet goed genoeg”, zei Hoogerland tegen De Telegraaf. „Ik ben blij dat er rustige dagen aankomen. Voor mijn knie, die al wat minder slecht aanvoelde, komt dat als geroepen.”

Bauke Mollema van Rabobank is met een 37ste plaats op 14.27 minuten van de Britse klassementsleider Wiggins , is na gisteren de hoogst genoteerde Nederlander. In het ploegenklassement is Vacansoleil met een 15de plaats het beste Nederlandse team. Rabobank staat 20ste, Argos-Shimano 22ste.