Op zoek naar een verloren dagboek

Leo Vroman, de inmiddels 97 jaar oude wetenschapper, dichter en dagboekenschrijver, gaat via zijn blog op zoek naar een in 1942 verloren geraakt dagboek. Hij hoopt het ‘zwart-wit gemarmerd’ object via deze actie terug te kunnen vinden. Op zijn blog schrijft Vroman: ‘Ik raakte eind 1942 een nogal dik dagboek kwijt over mijn vlucht naar Indonesië,

Leo Vroman/ Foto uitgeverij Querido

Leo Vroman, de inmiddels 97 jaar oude wetenschapper, dichter en dagboekenschrijver, gaat via zijn blog op zoek naar een in 1942 verloren geraakt dagboek. Hij hoopt het ‘zwart-wit gemarmerd’ object via deze actie terug te kunnen vinden.

Op zijn blog schrijft Vroman:

‘Ik raakte eind 1942 een nogal dik dagboek kwijt over mijn vlucht naar Indonesië, met tekeningen en stukjes papier met gedroogde planten erin. Ik denk dat het een gewoon zwart-wit gemarmerd (of misschien rood) omslag had, en meer dan 200 misschien wel 500 pagina’s dik was, met natuurlijk handgeschreven tekst maar ook met allemaal verzamelde snippers met aankondigingen erop (bijvoorbeeld van de Womens Auxiliary in London: ‘please admit to 1 free bath’) en wat gedroogde bloemen uit Kaapstad.’

Vromans uitgever Querido laat in een persbericht weten dat het gaat om het dagboek dat Vroman begon bij te houden nadat hij in 1940, vlak na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, via Engeland naar Indonesië vluchtte.

Vromans dochter Peggy Vroman-Gracy liet Querido weten dat ze geen idee heeft ‘of we het dagboek terugvinden via Leo’s blog’. ‘Maar’, zo zei Vroman-Gracy, ‘het is een manier om moderne sociale media te gebruiken om misschien een historisch document weer boven water te krijgen.’

 

 

    • Roderick Nieuwenhuis