Obama wil einde belastingvoordelen rijke Amerikanen

Caption: President Barack Obama lays out his plan to extend tax cuts for the middle class, during an announcement from the East Room of the White House in Washington, Monday, July 9, 2012. (AP Photo/J. Scott Applewhite) President Barack Obama riep vandaag in het Witte Huis op om de belastingvoordelen voor rijke Amerikanen in januari niet te verlengen, maar wel voor huishoudens die minder dan 250.000 dollar verdienen. Foto AP / J. Scott Applewhite

President Barack Obama wil vandaag in het Amerikaanse Congres opnieuw de verlenging van belastingvoordelen voor huishoudens die minder dan 250.000 dollar verdienen bespreken. Deze voordelen die onder president Bush werden ingesteld wil Obama niet verlengen voor huishoudens die meer verdienen.

Hiermee wil Obama de Republikeinen in het defensief drijven en ook zijn imago als voorvechter van de middenklasse benadrukken. Al is zijn voorstel bij voorbaat kansloos, schrijft persbureau Reuters. De tegenstanders van de president zullen niet overtuigd worden door zijn argumenten, zij willen ook dat de belastingvoordelen verlengd worden voor mensen die meer dan 250.000 dollar verdienen.

‘Laten we niet de economie gijzelen’

Obama riep in het Witte Huis zijn tegenstanders op om niet de Amerikaanse economie te “gijzelen.” Obama:

“Laten we niet de meerderheid van de Amerikanen en onze hele economie gijzelen terwijl we debateren over het nut van nog meer belastingvoordelen voor de rijken.”

‘Romney is voorvechter van de rijken’

De Amerikaanse president laat in een verklaring weten niet een wet te willen ondertekenen die de zogeheten ‘tax cuts’ verlengt voor de rijkere Amerikanen. De Republikeinen zijn van mening dat deze belastingvoordelen voor mensen die meer dan 250.000 dollar verdienen de economie juist stimuleren omdat zij banen creëren in het land.

Ook al heeft het standpunt van Obama waarschijnlijk geen effect in het Congres, dan kan het volgens Reuters wel helpen om het frame van het politieke debat te veranderen. Het zou de aandacht voor de tegenvallende werkgelegenheidscijfers verplaatsen naar de inkomensongelijkheid in de VS. Hiermee kan Obama zijn opponent Mitt Romney afschilderen als voorvechter van de rijken (en niet de gemiddelde Amerikaan), omdat deze voor verlenging is van de belastingvoordelen van rijkere Amerikanen.

Onze correspondent Guus Valk twittert dat Obama zich tijdens zijn speech in het Witte Huis omringde met mensen die ‘middenklasse’ uitstralen om zijn woorden kracht bij te zetten:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Beeldregie. Obama kondigt belastingverlaging aan, omringd door mensen die het middle class-gevoel uit moeten stralen http://t.co/pbfxNx5r
    • Hans Klis