Niets zo veranderlijk als het weer… en de PvdA in Hoek van Holland

Een stuk verlaten Nederlandse kust. Foto Hollandse Hoogte / Marco Okhuizen

Het kan vriezen en het kan dooien met de PvdA. Een lokale afdeling van die politieke partij stelde gisteren nog voor om boetes in te stellen voor verkeerde weersverwachtingen, maar krabbelde na een storm van kritiek en lacherige reacties vandaag alweer terug. Het zou zijn gegaan om een “ludieke actie.”

De PvdA-fractie van Hoek van Holland was boos over opnieuw een foute weersvoorspelling vorige week. De stranden in de gemeente bleven daardoor ten onrechte leeg. Het bleek veel zonniger dan de weer-experts vooraf hadden doen geloven. Volgens de PvdA zouden ondernemers daardoor dagelijks zo’n 100.000 euro mislopen. De PvdA schreef:

“Zowel afgelopen woensdag als donderdag zaten de weerdeskundigen er weer eens compleet naast bij hun voorspellingen voor de kuststrook. De PvdA wil daarom dat het dagelijks bestuur een schadeclaim neerlegt bij de weermannen- en vrouwen. Regen, onweer, en andere dramatische omstandigheden zouden de kust bereiken. En dat al in de middaguren. Niets was minder waar. Op woensdag was Hoek van Holland de warmste plek van Nederland met 28,7 graden en scheen de zon volop tot in de avond.”

‘Stelletje politieke klunzen’

Het schoot stevig in het verkeerde keelgat bij de bekende weersvoorspellers van Nederland. Zo twitterde RTL-weervrouw Helga van Leur direct:

Twitter avatar helgavanleur Helga van Leur PvdA wil weermensen aanklagen: http://t.co/IvCP7GnF Top! Mogen we dan de politiek ook aansprakelijk stellen voor hun uitspraken?! :-)

Gerrit Hiemstra van de NOS gooide er de volgende tweet uit:

Twitter avatar GerritHiemstra Gerrit Hiemstra We leggen de #PVDA fractie van Hoek v Holland graag een keer uit wat weersverwachtingen zijn en hoe ze gemaakt worden: http://t.co/MzMk5xrb

Of wat te denken van Marco Verhoef, ook weerman bij NOS:

Twitter avatar marcopverhoef Marco Verhoef @helgavanleur @weermanrobert wat een onzin allemaal. Een verwachting is nooit fout! Hij komt hooguit niet uit! Stelletje politieke klunzen.

‘Serieuze ondertoon PvdA bericht blijft van kracht’

De PvdA koos vandaag snel eieren voor haar geld. De partij laat weten “blij verrast” te zijn met de belangstelling voor wat zij nu een “ludieke actie” noemt. De serieuze ondertoon van het bericht blijft echter wel degelijk overeind, stelt fractielid Jaap de Neef.

“Het is vreemd te noemen, zoals ook in de actie stond vermeld, dat de kortetermijnverwachting van het weer op de ochtend van de dag zelf niet beter kan.”

Doel van de actie was om aandacht te krijgen voor het feit dat het weer in de kuststrook vaak verschilt van het weer meer landinwaarts, stelt de PvdA Hoek van Holland. En dat is gelukt. De afdeling pleit er nu voor om in de zomer een apart weerbericht te introduceren voor badplaatsen en andere toeristische trekpleisters. De PvdA schrijft:

“Als een instituut als de KNMI 60 miljoen euro per jaar van de Nederlandse overheid krijgt, wel in staat is om het weer apart van andere landen in Europa te positioneren, zou het misschien geen gek idee zijn dat Nederland in bijvoorbeeld provinciale delen het toeristisch weer van ons land voorgeschoteld krijgt.”

    • Niels Posthumus