Nederland en Britten bespreken verscherping sancties Syrië

Syrische troepen vuren bij een grootschalige legeroefening raketten af. Foto AP / SANA

Nederland en Groot-Brittannië overleggen of zij hun sancties tegen Syrië zullen verscherpen. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal zei dat na een ontmoeting met zijn Britse collega William Hague. Ondertussen zou het dodental in Syrië al zijn gestegen tot boven de 17.000.

De Britse minister Hague onderstreepte nog maar eens dat er geen toekomst voor Syrië kan zijn zolang president Bashar al-Assad aan de macht is in dat land.

Een Russische hoge legerofficier zei vandaag dat Moskou geen nieuwe wapendeals met Syrië zal sluiten, totdat de situatie in dat land wat gekalmeerd is. Rusland zal echter zijn al afgesloten wapencontracten met Syrië wel gewoon nakomen.

Het geweld in Syrië duurt ook deze week voort:

Annan probeert vredesplan Syrië te redden

Ondertussen heeft Kofi Annan afspraken gemaakt met Assad om het geweld in Syrië een halt toe te roepen. Dat zei de internationale Syrië-gezant vandaag na afloop van een gesprek met Assad.

Annan na het overleg:

“We hebben overeenstemming bereikt over een plan van aanpak dat ik met de gewapende oppositie zal delen. Ik heb ook het belang benadrukt van een politieke dialoog, iets waar de president het mee eens is.”

Wat het plan van aanpak precies behelst zei Annan niet.

“President Assad heeft me verzekerd dat de regering nog steeds het zespuntenplan wil implementeren. Het spreekt voor zich dat dat een stuk beter moet gebeuren dan tot dusver het geval was.”

Kofi Annan na zijn ontmoeting met de Syrische president Assad:

Dodental Syrië volgens oppositie opgelopen tot boven 17.000

Volgens een oppositiegroepering die de schendingen van de mensenrechten in Syrië bijhoudt, zij er ondertussen al meer dan 17.000 dodelijke slachtoffers gevallen sinds het begin van de opstand tegen het regime van president Assad in maart 2011.

Het geweld is de afgelopen maanden steeds chaotischer geworden. Het is daardoor moeilijker om aan te geven wie schuldig is aan het bloedvergieten.

Het in Groot-Brittannië gevestigde Syrian Observatory for Human Rights maakt melding van 17.129 doden. Daarvan zouden 11.897 burgers zijn, 4.348 soldaten en 884 deserteurs uit het leger.

Een andere oppositiegroep, Local Coordination Committees, houdt het voorlopig op 14.841 dodelijke slachtoffers.

    • Niels Posthumus