Na 112 jaar postuum Nederlands roeigoud

112 jaar hebben de Nederlandse roeiers François Brandt en Roelof Klein erop moeten wachten. Tijdens de Olympische Spelen van Parijs in 1900 waren de Nederlandse roeiers het snelste team in de finale, maar kregen ze geen gouden medaille. Dat is nu rechtgezet.

Op basis van onderzoek van sportdatabureau Infostrada, die voor het Internationaal Olympisch Comité (IOC) alle olympische titels in kaart brengt, heeft het IOC besloten de Nederlanders alsnog de gouden medaille toe te kennen.

In eerste instantie kregen de roeiers de titel niet toegekend omdat hun landgenoot en stuurman Hermanus Brockmann in de finale niet kon meedoen. Hij werd vervangen door een Franse stuurman. Daardoor werd het team in de geschiedenisboeken aangemerkt als gemengd team, met sporters uit meerdere landen.

Volgens Phillip Henneman, directeur van Infostrada, gaat dat nu veranderen. „Het IOC heeft ingezien dat de essentie van dat roeiteam de twee Nederlanders waren, die het hele toernooi samen roeiden. Ondanks de Franse stuurman die inviel in de finale, vinden ze dat Nederland die eerste plaats verdient.”

Sportkoepel NOC*NSF erkent de eerste plaats van de roeiers in 1900 niet als een nieuwe gouden medaille voor Nederland. „Simpelweg omdat er toen nog geen gouden medailles werden uitgereikt”, zegt NOC*NSF-woordvoerder Geert Slot. „Winnaars op de Spelenin Parijs kregen een speciaal bronzen beeldje. In 1908 won Nederland in Londen de pas de eerste olympische medaille.” Volgens Slot verandert er voor Nederland niet veel door de correctie. „Wij hebben de zege van de roeiers altijd als een Nederlandse titel beschouwd. Mooi dat dit nu ook officieel is.”