Mogelijke terrorist met trein ongezien door Olympic Parc

Een 24-jarige Brit, die door de Britse inlichtingendiensten wordt beschouwd als een mogelijke terrorist, kon de afgelopen maanden meerdere keren met de trein door het gebied van de Olympische Spelen reizen.

Dat is erg pijnlijk voor de Britse minister van Binnenlandse Zaken omdat de man een gebiedsverbod had gekregen, en een enkelband droeg. De man, die alleen bij zijn initialen C.F. wordt genoemd, is een van de negen die uit voorzorg bij het Olympisch Park in Londen weg moeten blijven.

De man zou zijn aangesloten bij de Somalische terreurbeweging Al-Shabaab, die aan Al-Qaeda is gelieerd. Vier jaar geleden werd hij al eens gearresteerd toen hij naar Afghanistan zou willen afreizen om zich daar volgens de inlichtingendiensten aan te sluiten bij de Talibaan. Sindsdien wordt hij door de Britten in de gaten gehouden.

Volgens zijn advocaten nam hij de trein om zijn advocaat te bezoeken, en is hij nooit in Stratford uit de trein gestapt. Dat is het station voor het Olympisch Park. Verschillende metro- en treinlijnen lopen langs het park, dat volgens de gemeente nu het best verbonden deel van Londen is geworden.

Voor het hele Verenigd Koninkrijk geldt in de periode vóór en tijdens de Olympische Spelen – die worden gehouden van 27 juli tot en met 12 augustus plaatsvinden – een verhoogde staat van paraatheid.

De Britse binnenlandse veiligheidsdienst MI5 kondigde eerder al aan dat het tijdens de Olympische Spelen de verloven van alle 3.800 politieagenten intrekt. Het is de grootste veiligheidsoperatie van de Britse dienst sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945.