Marty, ER, Airwolf en Spongebob. Acteur Ernest Borgnine (95) overleden

Ernest Borgnine in januari 2011, toen hij bij de Screen Actors Guild Awards een prijs voor zijn gehele oeuvre kreeg. Foto Reuters / Mario Anzuoni Ernest Borgnine in januari 2011, toen hij bij de Screen Actors Guild Awards een prijs voor zijn gehele oeuvre kreeg. Foto Reuters / Mario Anzuoni

Hij won in 1955 een Oscar, werd wel gezien als een van de laatste legendes van de Golden Age of Hollywood, maar sprak ook een stem in voor Spongebob Squarepants. Gisteren overleed Ernest Borgnine op 95-jarige leeftijd.

Borgnine begon na de Tweede Wereldoorlog met acteren op advies van zijn moeder, die vond dat hij er de uitstraling voor had. In 1949 brak hij door met het Broadway-stuk Harvey. In Los Angeles gaf hij daarna zijn filmcarrière vorm, met als hoogtepunt de rol van Marty Piletti in de film Marty (1955). Hij kreeg er de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol voor.

http://youtu.be/-plDirobizQ

Naarmate hij ouder werd, ging hij vaker in televisieseries spelen. Zo was hij te zien in een paar van de populairste series van de vorige eeuw: Magnum P.I., The Love Boat, Jake and the Fatman, JAG, 7th Heaven en ER. Velen vonden zijn rol als Dominic Santini in Airwolf de meest memorabele.

Vanaf 1999 leende Borgnine zijn stem aan Mermaid Man in Spongebob Squarepants - iets wat hij vooral leuk vond omdat kinderen ernaar keken. Maar daar bleef het niet bij: de lijst met alle producties waar hij tot en met dit jaar aan meewerkte is indrukwekkend.

Hoe kon het dat hij ook op zo’n oude leeftijd zo jong leek te blijven? Vier jaar geleden vertelde hij op de bank bij Fox & Friends Live hoe hij dat voor elkaar kreeg:

Borgnine, die in zijn leven vijf keer trouwde, overleed gistermiddag toen zijn nieren het begaven. Zijn laatste vrouw, Tova, en zijn kinderen waren bij hem.

    • Peter Zantingh