Leger Egypte waarschuwt president Morsi voor bijeenroepen parlement

Caption: Supporters of Egypt's first Islamist President Mohamed Mursi hold up his poster as they celebrate while riding a motorbike at Tahrir Square in Cairo July 9, 2012. Mursi on Sunday ordered a parliament dominated by his Islamist party to reconvene, challenging the authority of the generals who had dissolved the assembly in line with a court order. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Gisteren vierden aanhangers van president Mohammed Morsi op het Tahrir-plein in Kairo zijn decreet om het parlement weer bijeen te laten komen. Foto Reuters / Abdallah Dalsh

De militaire leiders van Egypte hebben president Mohammed Morsi gewaarschuwd voor het bijeenroepen van het in juni ontbonden parlement. De Opperste Militaire Raad (SCAF) liet weten dat het verwacht dat iedereen zich houdt aan de grondwet.

Dat meldt persbureau AP. Het Constitutionele Hof oordeelde op 14 juni dat de parlementsverkiezingen van eind vorig jaar deels ongeldig waren. Daarop beval het de ontbinding van het parlement. Gisteren vaardigde Morsi per presidentieel decreet uit dat de ontbinding ongedaan maakte.

In een verklaring laat SCAF weten dat het erop “vertrouwt dat alle organen van de staat constitutionele decreten respecteert” en de militaire leiders benadrukten “het belang van de soevereiniteit van de wet en de grondwet.” Het was de eerste keer dat het leger reageerde op het decreet van Morsi.

Morsi op ramkoers met leger

De Egyptische president is met zijn decreet op ramkoers geraakt met SCAF. Het leger is uiterst machtig in Egypte en wenst ondanks de hervormingen naar aanleiding van de Arabische Lente zijn macht niet uit handen te geven. Vlak voor de verkiezingen trok het nog verregaande bevoegdheden naar zich toe, zoals het zelf kunnen bepalen van de eigen begroting.

Gisteren reageerde NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants op de actie van Morsi. Daar voorspelde ze al dat het leger dit niet zomaar zou laten passeren. Roelants:

“Het Constitutionele Hof heeft op aanwijzen van het leger het parlement ontbonden. Nu Morsi een decreet heeft uitgevaardigd dat dat ongedaan maakt, zal er een partij moeten wijken. Ik kan niet voorspellen hoe dat zal aflopen, er wordt op dit moment tussen het leger en Moslimbroederschap onderhandeld. Maar ik kan me voorstellen dat SCAF dit niet zo makkelijk zal laten passeren.”

Het Constitutionele Hof sprak zich vandaag tegen het decreet van Morsi uit:

‘Besluit Morsi was verrassing voor SCAF’

Morsi kondigde met zijn decreet ook vervroegde verkiezing aan, wat door sommige experts wordt uitgelegd als een compromis tussen de nieuwe president en de Egyptsiche legertop. Met zijn besluit dat het parlement tot die verkiezingen wel gewoon in functie moet zijn, gaat Morsi de strijd aan met het leger. NRC-correspondent Gert van Langendonck schreef dat vanmiddag in NRC Handelsblad. Van Langendonck:

‘Het parlement werd gedomineerd door de Moslimbroederschap en andere fundamentalistische partijen. Nu Moslimbroeder Morsi president is, zouden de fundamentalisten met een herstel van het parlement zowel de uitvoerende als de wetgevende macht in handen hebben. Dat is precies het scenario dat de legerleiding wil vermijden. Dat de legerleiding onmiddellijk in spoedberaad bijeenkwam, suggereert dat zij niet op voorhand door Morsi was geconsulteerd. Uitgerekend vandaag moest het administratief hooggerechtshof bijeenkomen om te oordelen over de wettelijkheid van de ontbinding van het parlement. Morsi is met zijn decreet dus vooruitgelopen op die beslissing.’

Elbaradei: Morsi schendt wettelijke macht

Hoewel aanhangers van de islamistische president zijn besluit toejuichen, zijn andere politici sceptisch. Zo sprak Mohamed ElBaradei, voormalig IAEA-hoofd en Nobelprijswinnaar, zich uit tegen Morsi. Volgens Elbaradei, zeker geen bondgenoot van SCAF, schendt de president de autoriteit van de wettelijke macht en zorgt hij ervoor dat Egypte niet meer geregeerd wordt door wetten maar door mensen. Dat meldde de Egypt Independent vanmiddag.

    • Hans Klis