Kortkolom Sport

Jan Vertonghen verlaat Ajax voor Tottenham

Rotterdam. Voetballer Jan Vertonghen vertrekt definitief van Ajax naar Tottenham Hotspur. Dat meldt Ajax op de clubsite. Hij tekent een contract voor vier jaar bij de Engelse club, met een optie voor nog twee seizoenen. Ajax en Vertonghen waren het aanvankelijk oneens over het percentage van het transferbedrag dat de verdediger zou ontvangen van Ajax. Gisteren kwamen ze tot een akkoord. De landskampioen ontvangt een vast bedrag voor de Belg en incasseert daarnaast enkele prestatiebonussen. De totale transfersom kan oplopen tot twaalf miljoen euro, meldt Ajax. „Ik ben blij dat de soap rondom mijn transfer voorbij is”, reageerde Vertonghen op de website van Ajax. „Het is geweldig dat ik tijdens de voorbereiding al bij Tottenham kan starten. Voor mij was dat een belangrijk punt.” De 25-jarige Vertonghen werd afgelopen seizoen en vorig jaar landskampioen met Ajax. Hij speelde 220 officiële wedstrijden voor de club waarin hij 28 goals maakte. (NRC)

Australiër Webber wint Britse GP in Silverstone

Rotterdam. Mark Webber heeft gisteren op het circuit van Silverstone de Grote Prijs van Groot-Brittannië gewonnen. De Australische coureur van Red Bull vocht zich in het laatste deel van de race langs de Spanjaard Fernando Alonso (Ferrari). Webbers teamgenoot, regerend wereldkampioen Sebastian Vettel, werd derde. Alonso, vertrokken van poleposition , werd in de 48ste ronde ingehaald door Webber, die met ruim drie seconden voorsprong op Alonso over de finish reed. De Brit Lewis Hamilton werd voor eigen publiek achtste, landgenoot Jenson Button tiende. In het WK-klassement behoudt Alonso na negen races de leiding met 129 punten. Webber is nu tweede, met 116 punten. Ploeggenoot Vettel is met 100 punten nu derde, Hamilton met 92 punten vierde. (Reuters)

Marianne Vos winnares wielerronde van Italië

Bergamo. Marianne Vos heeft voor het tweede jaar op rij de Giro Donne gewonnen. De Brabantse gaf zaterdag in de afsluitende etappe haar koppositie niet meer uit handen. De negende rit werd gewonnen door de Zweedse Johansson, die medevluchters Vos en de Engelse Pooley te slim af was. Vos won vijf van de negen ritten. De medaillekandidate richt zich nu op de Spelen, waar ze de wegwedstrijd en tijdrit rijdt. (Novum)

Oud-speler Deschamps bondscoach Frankrijk

Parijs. De Franse voetbalbond heeft Didier Deschamps aangesteld als bondscoach. De trainer die onlangs vertrok bij Olympique Marseille, is de opvolger van oud-ploeggenoot Laurent Blanc die na het teleurstellend verlopen EK opstapte. Deschamps tekende een tweejarig contract, met een automatische verlenging van twee jaar als Frankrijk zich plaatst voor het WK 2014 in Brazilië. Hij was de aanvoerder van de nationale ploeg die in 1998 het WK won en in 2000 het EK. (AP)

Erno Prosman pakt blindsimultaanrecord

Rotterdam. Internationaal damgrootmeester Erno Prosman (39) heeft het wereldrecord blindsimultaandammen overgenomen van Ton Sijbrands. Het record stond op 28 partijen, maar na 29 uur zwoegen tilde Prosman het in Gouda naar 30 partijen. De Delftenaar voldeed met 42 punten exact aan de voorgeschreven eis van een winstpercentage van 70 procent. Prosman begon goed, maar kende „een verschrikkelijke nacht”. Na 22 uur spelen wist hij zich te herpakken. De nieuwe wereldrecordhouder deed zo’n 1.500 zetten zonder hulpmiddel. Hij zat al die tijd afgezonderd in een kamertje, zonder dambord, en kreeg via een telefoonverbinding de zetten door. (NRC)