Kortkolom buitenland

Zeker tachtig doden bij geweld Midden-Nigeria

Jos. Een aanval op christelijke dorpen heeft dit weekend tot een uitbarsting van geweld geleid rond de Centraal-Nigeriaanse stad Jos. Daarbij zijn zeker 80 mensen om het leven gekomen. Zondagochtend werden twee politici gedood, die op weg waren naar een massabegrafenis. Herders van de islamitische Fulani-stam zouden achter de aanvallen zitten. Volgens de politie ging het om honderden aanvallers, van wie sommigen uniformen en kogel werende vesten droegen. Fulani herders klagen over marginalisatie door de Birom, een christelijke etnische groep die macht heeft in de staat Plateau. (AP)

Saoedische shi’itische geestelijke opgepakt

jeddah. De arrestatie van een prominente shi’itische geestelijke op beschuldiging van „opruiing” door de Saoedische autoriteiten heeft vannacht geleid tot protesten in de overwegend shi’itische Qatif-regio in het oosten waarbij twee betogers zijn gedood. Volgens activisten vielen de doden bij botsingen met de politie, de autoriteiten ontkenden dat. De geestelijke, sjeik Nimr al-Nimr, werd gisteren bij zijn arrestatie in zijn been geschoten. Het grootste deel van de ongeveer 2 miljoen shi’ieten in Saoedi-Arabië leeft in het olierijke oosten. Ze voelen zich gemarginaliseerd en de regio is al jaren onrustig. (Reuters)

‘Cholera-uitbraak in Cuba bereikt Havana’

Havana. Bij een vrouw in de Cubaanse hoofdstad Havana is cholera vastgesteld nadat eind vorige week drie mensen in het zuidoosten van het eiland overleden aan de besmettelijke ziekte. Dat meldt de BBC. Meer dan vijftig Cubanen zijn besmet met cholera en duizend mensen hebben medische hulp ontvangen. Volgens de autoriteiten is de uitbraak onder controle gebracht. De ziekte is mogelijk afkomstig uit buurland Haïti, waar Cubaanse artsen en verplegers helpen bij de bestrijding van een cholera-epidemie. (NRC)

België zet Afghaan uit ondanks burgerprotest

Rotterdam. Ondanks veel maatschappelijk protest heeft de Belgische regering vanochtend de 20-jarige Afghaanse asielzoeker Parwais Sangari uitgezet naar Afghanistan. Sangari, die vier jaar in België verbleef, is volgens critici van de uitzetting geïntegreerd in België. Vrijdagavond begon Sangari’s advocaat nog tevergeefs een spoedprocedure bij het Europees Hof voor de rechten van de Mens om zijn asielverzoek opnieuw in behandeling te laten nemen. Staatssecretaris Maggie de Block zegt vanochtend in de krant De Standaard dat ze jonge asielzoekers voortaan eerder wil uitwijzen. (NRC)

Hittegolf veroorzaakt zeker 46 doden in VS

New York. Een hittegolf in het oosten en middenwesten van de Verenigde Staten heeft zeker 46 doden tot gevolg gehad. Temperaturen in grote steden als Chicago, Washington en Philadelphia stegen tot veertig graden, terwijl veel gezinnen zonder airconditioning zaten nadat de elektriciteit een paar weken eerder was uitgevallen na zware stormen. De komende dagen wordt het koeler. (AP)

Soedan arresteert prominent oppositielid

Khartoum. Soedanese veiligheidsagenten hebben zaterdag een prominente politicus van de oppositiepartij het Volkscongres opgepakt. De arrestatie volgt op een declaratie van oppositiepartijen, waarin ze steun uitspreken voor de protesten die al weken worden gehouden. De protesten van studenten waren aanvankelijke een reactie op de hoge prijzen, maar inmiddels eisen betogers het aftreden van de regering. (AP)