Kijktips

Film

Traitor (Jeffrey Nachmanoff, 2008, VS).

Genuanceerde actiefilm over loyaliteit en terrorisme. Samir Horn (Don Cheadle) is een man met dubbele nationaliteit: vader Soedanees, moeder Amerikaans. Als hij zich aansluit bij een radicale moslimbeweging krijgt hij de FBI achter zich aan. De poging alle partijen een stem te geven is lovenswaardig, maar die opzet raakt na een boeiend eerste uur ondergesneeuwd omdat Traitor ook graag een spannende film wil zijn. RTL 7, 20.30-22.45u.

The Last King of Scotland (Kevin Macdonald, 2006, GB).

De jonge Britse arts Nicholas (James McAvoy) reist af naar Oeganda. Daar raakt hij in de ban van de driftige dictator Idi Amin (Oscar voor Forest Whitaker). Nicholas wordt Amins lijfarts en vertrouweling en is te naïef om de ernst van de situatie in te schatten. RTL 7, 22.45-01.05u.

Informatief

Gerrit Komrij: De gelukkige schizo.

Herhaling van documentaire uit 2005 van Jan Lauter en Onno Blom over de afgelopen donderdag overleden dichter, schrijver en polemist. Een portret van ‘een eeuwige buitenstaander’. Ned.2, 20.25-21.20u.

Erlebnis Erde: Die Rückkehr der Elefanten.

Documentaire over een weeshuis voor honderdveertig olifantjes in Kenia. De verzorgers moeten dag en nacht de moederrol vervullen voor de veelal getraumatiseerde en ondervoede beesten. Uiteindelijk worden die voorbereid op hun terugkeernaar het wild. ARD, 22.45-23.30u.

My Lai.

Documentaire van Barak Goodman over het bloedbad dat Amerikaanse soldaten in maart 1968 aanrichtten in het Zuid-Vietnamese dorpje My Lai. Zij vermoordden daar tussen de 347 en 504 ongewapende burgers. Wat bezielde hen om de – voor zover bekend – gruwelijkste misdaad in de Amerikaanse militaire geschiedenis te begaan? Canvas, 23.35-01.00u.