Kijktips

NOVUM02:GERRIT MOMRIJ:PORTUGAL;06JUL2012-***Archieffoto17NOV1999***- Gerrit Komrij is overleden. Dat meldt de familie van de schrijver en dichter aan de NOS. Komrij is 68 jaar oud geworden. De doodsoorzaak is niet bekendgemaakt. Komrij werd geboren in 1944 in Winterswijk. Hij debuteerde als dichter, was criticus en televisierecensent en schreef diverse essays en romans. Hij vertaalde daarnaast veel literair werk en schreef ook liederen en toneelstukken. In 1968 verscheen het debuut van Komrij, de poëziebundel Maagdenburgse Halve Bollen en Andere Gedichten. In totaal publiceerde hij zo'n vijftien bundels, die in 2004 gezamenlijk onder de titel Alle Gedichten Tot Gisteren verschenen. De eerste roman van Komrij, het autobiografische Verwoest Arcadië, verscheen in 1980. Daarna volgden onder meer de bekende werken Over de Bergen, Dubbelster, De Klopgeest en Hercules. In 1976 was Komrij een jaar lang televisierecensent voor NRC Handelsblad. Komrij won tijdens zijn leven verschillende prijzen, waaronder de P.C. Hooftprijs in 1993 en de Gouden Uil in 1999. Hij was van 2000 tot 2004 dichter des vaderlands. Vorig jaar ontving hij een eredoctoraat aan de Universiteit van Leiden. Tot 1984 woonde Komrij in Amsterdam. Daarna verhuisde hij naar Portugal, waar hij tot zijn dood woonde.Novum/lz/str.Loek Zuyderduin Novum LOEK ZUYDERDUIN

Film

Traitor (Jeffrey Nachmanoff, 2008, VS).

Genuanceerde actiefilm over loyaliteit en terrorisme. Samir Horn (Don Cheadle) is een man met dubbele nationaliteit: vader Soedanees, moeder Amerikaans. Als hij zich aansluit bij een radicale moslimbeweging krijgt hij de FBI achter zich aan. De poging alle partijen een stem te geven is lovenswaardig, maar die opzet raakt na een boeiend eerste uur ondergesneeuwd omdat Traitor ook graag een spannende film wil zijn. RTL 7, 20.30-22.45u.

The Last King of Scotland (Kevin Macdonald, 2006, GB).

De jonge Britse arts Nicholas (James McAvoy) reist af naar Oeganda. Daar raakt hij in de ban van de driftige dictator Idi Amin (Oscar voor Forest Whitaker). Nicholas wordt Amins lijfarts en vertrouweling en is te naïef om de ernst van de situatie in te schatten. RTL 7, 22.45-01.05u.

Informatief

Gerrit Komrij: De gelukkige schizo.

Herhaling van documentaire uit 2005 van Jan Lauter en Onno Blom over de afgelopen donderdag overleden dichter, schrijver en polemist. Een portret van ‘een eeuwige buitenstaander’. Ned.2, 20.25-21.20u.

Erlebnis Erde: Die Rückkehr der Elefanten.

Documentaire over een weeshuis voor honderdveertig olifantjes in Kenia. De verzorgers moeten dag en nacht de moederrol vervullen voor de veelal getraumatiseerde en ondervoede beesten. Uiteindelijk worden die voorbereid op hun terugkeernaar het wild. ARD, 22.45-23.30u.

My Lai.

Documentaire van Barak Goodman over het bloedbad dat Amerikaanse soldaten in maart 1968 aanrichtten in het Zuid-Vietnamese dorpje My Lai. Zij vermoordden daar tussen de 347 en 504 ongewapende burgers. Wat bezielde hen om de – voor zover bekend – gruwelijkste misdaad in de Amerikaanse militaire geschiedenis te begaan? Canvas, 23.35-01.00u.