Kamer: leeftijd voor alcohol naar 18

De minimumleeftijd voor alle alcoholgebruik moet omhoog naar 18 jaar. Een ruime Kamermeerderheid ondersteunt een initiatiefwetsvoorstel daartoe van Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie.

Zowel verkoop aan als „bezit op straat” van licht en zwaar alcoholische dranken moet, als het aan de Kamermeerderheid ligt, strafbaar worden tot achttien jaar. „Het feit dat drinken voor je 23ste onherstelbare hersenschade oplevert, is alom bekend. Deze stap levert twee jaar gezondheidswinst op. We zien een piek in drinkgedrag juist rond het zestiende jaar, als de hersenen volop in ontwikkeling zijn.”

Ook denkt Voordewind dat zijn initiatief een „steun in de rug” is van ouders die hun kinderen van drinken willen afhouden. „Die krijgen tot nu toe van hun kinderen te horen dat je van de overheid al op je zestiende mag gaan drinken.” Voor zware alcoholica gold al een minimumleeftijd van 18 jaar.

Om te voorkomen dat kinderen oudere vrienden inschakelen om aan drank te komen en zich vervolgens in de woorden van Voordewind „lamzuipen”, werd onlangs de wet al aanscherpt om bezit van alcohol op straat strafbaar te maken.

Initiatiefnemer Voordewind probeerde al langer de minimumleeftijd voor drank omhoog te krijgen van 16 naar 18 jaar. Daarvoor kreeg hij tot nu toe onvoldoende steun. Toen de partijcongressen van CDA, PvdA en GroenLinks onlangs moties aannamen om de leeftijd te verhogen, veranderde de zaak. SGP, CDA en Pvda hebben het voorstel mede ondertekend. SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren zullen het steunen als het in de Kamer komt.

Het aantal jongeren dat met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandt, nam vorig jaar opnieuw toe. Ook waren de jongeren gemiddeld jonger en bleven ze langer buiten westen, zo bleek in april uit cijfers van het Nederlands Signaleringscentrum voor Kindergeneeskunde. Vorig jaar steeg het aantal ‘comazuipers’ dat op de eerste hulp belandde met 12 procent, naar 762.