Is Louis van Gaal de ideale bondscoach?

Louis van Gaal verdient een tweede kans als bondscoach, vinden prominenten uit de sport. „Louis is mans genoeg voor dit Oranje.” Maar: „Zijn gedrevenheid is zijn valkuil.”

Henk Kesler, ex-directeur betaald voetbal KNVB in eerste periode Van Gaal: „Wat zei heer Bommel: ik had het zelf niet beter kunnen bedenken. Louis van Gaal verdient een tweede kans. Hij werd uitgeschakeld met het Nederlands elftal en heeft daarna een heel respectabele carrière opgebouwd. Van Gaal is een man van de discipline, dat heeft dit Nederlands elftal nodig.”

Foppe de Haan, voetbaltrainer en oud-bondscoach Jong Oranje: „Johan Cruijff is de beste, maar hij zal het niet doen. Van Gaal is nu de beste keus. Hij is een visionair, heeft een verstandige mening over voetbal en staat voor verandering. Dat is ook nodig. Zonder Bert van Marwijk tekort te doen, is het bij de KNVB allemaal wat gezapig geworden.”

Johan Derksen, voetbalanalist, vrijdagavond in Tour du Jour: „Louis van Gaal is een goede coach, maar je krijgt de rare, gespleten persoonlijkheid er gratis bij. Ik zie dat geblèr met die rode nek en overslaande stem alweer voor me. Ik weet niet of die internationals blij zijn met de gedateerde kadaverdiscipline die hij hanteert. De KNVB heeft met Van Gaal een bovenmeester uit de jaren 50 binnengehaald.”

Johan Cruijff, in zijn column in De Telegraaf: „Ik kan me niet aan de indruk onttrekken, dat voor het Nederlandse voetbal essentiële beslissingen heel snel genomen zijn. Door KNVB-directeur Bert van Oostveen, die zaken op zijn bord heeft gekregen waar niet zijn grootste kwaliteiten liggen. Toch heeft hij in een recordtijd een bondscoach aangesteld. Of dat een goede of slechte beslissing is, hangt nu ook af van toeval. Dat mag niet.”

Ton Boot, basketbaltrainer, liep ooit stage bij Van Gaal: „Ik ben content met de aanstelling van Van Gaal. Hij is de beste coach die voorhanden was. Van Gaal heeft bewezen dat hij de ploeg kan laten voetballen. Maar het belangrijkste dat hij moet doen is de spelers in de goede gemoedstoestand brengen, zonder te pleasen. Dat laatste is het voorbije EK doorgeslagen en daarom is het misgegaan. Ik heb vertrouwen in de coach, maar niet in de spelers. Zij hebben laten zien dat ze tekort komen op dit niveau. Daar kan Van Gaal niets aan veranderen.”

Youri Mulder, ex-Oranje, analist: „Dit is een goede keuze voor het Nederlandse voetbal. Hij is in het verleden niet geslaagd als bondscoach, maar dat vind ik positief. Hij wil revanche. Van Gaal zal misschien willen verjongen, dat zie ik niet zo zitten. Er moet altijd verloop in je selectie zitten. Dus niet meteen met een elftal vol jonge gasten. Op sommige posities kan het natuurlijk wel: in de verdediging en Van Bommel eruit. De gesprekken op tv worden spraakmakend. Ik kijk al uit naar de interviews met [NOS-verslaggever] Bert Maalderink.”

Henk Kesler: „Van Gaal zou niet goed met sterspelers kunnen omgaan, dat is voor elke trainer moeilijk. Louis is mans genoeg voor dit Oranje. Hij werd ook kampioen met Bayern. De sterspelers zullen zich gewoon moeten gedragen zonder dat een bondscoach ze dit vertelt.”

De Haan: „Van Gaal heeft de slechte ervaring van tien jaar geleden. Daar is hij zelf debet aan met slechte wissels in de beslissende WK-kwalificatieduels. Hij is nu tien jaar verder en wijzer. Zijn gedrevenheid is zijn valkuil. Hij kan prima met kritiek omgaan, maar in het openbaar kiest hij meteen voor de tegenreactie. Als bondscoach kun je een slechte prestatie niet een week later herstellen.”

Ton Boot: „Waarom wordt hij pas over een maand [10 augustus] gepresenteerd? Ik wil zijn verklaring en ideeën weten. De oefeninterland tegen België [15 augustus] wordt heel interessant: welke lijn zet hij in voor de komende twee jaar? We moeten inzetten op verjonging. Van Gaal zal daar wel voor zorgen.”

Cruijff, in zijn column: „Laten we hopen dat hij het gebruikt om zich op sportieve wijze te revancheren. Dat hij daarnaast het Nederlandse voetbal het elan teruggeeft dat we ooit hadden. Dus gedurfd en innovatief voetbal. Verder wil ik, wat Van Gaal betreft, nog niet in de toekomst kijken.”

Michiel Dekker en Jens Pauw

    • Michiel Dekker
    • Jens Pauw