‘Iran zet olie-exportbedrijf op om sancties EU en VS te omzeilen’

Olieraffinaderij in Assalouyeh zo'n duizend kilometers ten zuiden van Teheran.
Olieraffinaderij in Assalouyeh zo'n duizend kilometers ten zuiden van Teheran. Foto Reuters / Caren Firouz

Iran heeft een privaat olie-exportbedrijf opgezet in een poging de Europese sancties op de import van Iraanse olie te omzeilen.

Dat zegt Hasan Khosrowjerdi, hoofd van de Iraanse vakbond voor olie-exporteurs, tegenover persbureau AP. Volgens hem wordt het eerste contract om export mogelijk te maken volgende week getekend. De oprichting van het nieuwe bedrijf is volgens AP een teken dat de internationale sancties tegen Teheran effect beginnen te hebben. Het was niet meteen duidelijk om hoeveel olie het zal gaan.

China investeert in twee Iraans olievelden

De opmerkingen van Khosrowjerdi zijn opmerkelijk, gisteren berichtte het Iraanse persbureau Mehr ook al dat China zestien miljard euro in Iraanse olievelden ging investeren.

Twee weken geleden gingen uitgebreide sancties van de Verenigde Staten en de Europese Unie van kracht gericht tegen de Iraanse olie-industrie. De Amerikaanse sancties zijn gericht tegen financiële instituten die transacties uitvoeren met de Centrale Bank van Iran of andere Iraanse banken die draaien om de aankoop van olie. Daarmee worden landen die de import van Iraanse olie niet stopzetten, afgesloten van het Amerikaanse financiële systeem. De Europese sancties treffen vooral importeurs van Iraanse olie, zoals China, India, Japan en Zuid-Korea. Die landen kunnen hun transporten niet meer laten verzekeren door de bijna uitsluitend Europese verzekeraars.

    • Hans Klis