Idee om kind op tv pleeggezin te laten kiezen na protest geschrapt

Jeugdzorg Nederland komt terug van de plannen om pleegkinderen van 12 jaar en ouder op televisie te laten kiezen bij welke pleegouders ze willen wonen.

Het bestuur van Jeugdzorg Nederland voerde gisteren telefonisch spoedoverleg nadat zaterdag via deze krant bekend was gemaakt dat de organisatie met televisieproducent Talpa werkt aan een tv-serie over pleegkinderen.

Het bericht leidde tot veel ophef. De SP vindt dat een dergelijk programma kinderleed exploiteert en daarmee een morele grens overschrijdt. Tweede Kamerlid Renske Leijten van de SP riep op te stoppen met de voorbereiding van het programma. Ook Kamerlid Madeleine van Toorenburg van het CDA noemt het idee ‘onacceptabel’.

In de huidige, nu afgekeurde opzet moet een kind kiezen waar het wil wonen na een weekeinde te hebben gelogeerd bij drie verschillende pleeggezinnen. Dit format was bedacht door Pleegzorg Nederland en Talpa, op initiatief van de laatste. Pleegzorg Nederland is onderdeel van de koepelorganisatie Jeugdzorg Nederland, waar ook de Bureaus Jeugdzorg en andere landelijk werkende instellingen onder vallen.

Het bestuur van Jeugdzorg Nederland liet gisteren weten ongelukkig te zijn met het feit dat het pleegkind zelf moet kiezen. Om die reden wijst de organisatie het format af. De organisatie wil nog wel met Talpa aandacht vragen voor het grote tekort aan pleeggezinnen, vooral voor oudere kinderen. „We onderzoeken de mogelijkheid aantrekkelijke televisie te maken zonder de belangen van kinderen te schaden”, zegt woordvoerder Onno Hoorn.

Talpa is verrast door de afwijzing van het format. „We zijn al meer dan een jaar met dit idee bezig”, zegt woordvoerder Thomas Notermans. „We dachten dat we spraken met de mensen die er over gaan. Dat blijkt niet het geval, dus gaan we praten met de mensen die er wel over gaan.” Talpa wil nog steeds tv maken over het probleem van de lange wachtlijsten voor pleegkinderen op een wijze die een groot publiek aanspreekt.