Frau Merkel krijgt per ongeluk snor

De hoofdredacteur van NOS Nieuws, Marcel Gelauff, heeft gisteren op Twitter zijn excuses gemaakt voor een pijnlijke fout in het Zesuurjournaal. De Duitse bondskanselier Angela Merkel kreeg in die uitzending een snor. De zijkant van een van de lichtlijnen van het nieuwe decor liep door een afbeelding van de bondskanselier. Daardoor leek het alsof Merkel een zwarte snor had, die deed denken aan de snor van de voormalige Duitse leider Adolf Hitler.

Hoofdredacteur Gelauff twitterde excuses: „Ongelukkig shot in het 18 uur ?#NOS? Journaal van ?#Merkel?. Was uiteraard niet de bedoeling. Excuus.”

De omstreden gezichtsbeharing is niet de eerste fout die het NOS Journaal maakt sinds de introductie van het nieuwe decor anderhalve maand geleden. Eerder al bood de NOS excuses aan voor een spelfout in de achtergrondweergave. In het Achtuurjournaal van 24 juni werd op het scherm het woord ‘faillissementen’ gespeld als ‘falissementen’. „Onze excuses hiervoor”, schreef de NOS toen op de eigen website.

Vanwaar de nieuwe excuses? Een woordvoerder van de NOS: „We proberen altijd te reageren op vragen en reacties die we krijgen. Over de ‘snor’ van Merkel kwamen veel opmerkingen binnen, dus heeft Marcel Gelauff erop gereageerd.”

Merkel met Hitlersnor tonen ligt juist nu gevoelig omdat zij in Griekse kranten en in Griekse demonstraties geregeld wordt afgebeeld als nazi. De Grieken zijn boos op Merkel omdat Duitsland meer financiële discipline eist van het land in crisis.