Federer - wat doe je er tegen...

Roger Federer versloeg gisteren Andy Murray in de Wimbledonfinale en won zijn zeventiende grandslamtitel.

Roger Federer of Switzerland celebrates with the trophy after winning the men's singles final against Andy Murray of Britain at the All England Lawn Tennis Championships at Wimbledon, England, Sunday, July 8, 2012. (AP Photo/Anja Niedringhaus)
Roger Federer of Switzerland celebrates with the trophy after winning the men's singles final against Andy Murray of Britain at the All England Lawn Tennis Championships at Wimbledon, England, Sunday, July 8, 2012. (AP Photo/Anja Niedringhaus)

Redacteur Tennis

Londen. Roger Federer zei ooit dat hij „te veel respect” voor de tennisgeschiedenis heeft om zichzelf als grootste speler aller tijden te beschouwen. Hij had toen net Pete Sampras achter zich gelaten wat betreft het aantal gewonnen grandslamtitels, door in 2009 op Wimbledon zijn vijftiende major te winnen. Eerste onder zijn gelijken, misschien. Maar er zijn te veel grote namen van zijn kaliber, vond hij. Dan kun je jezelf niet op een ander platform plaatsen.

Inderdaad. Sampras, Boris Becker, John McEnroe, Rod Laver, Jimmy Connors, Don Budge. En Fred Perry natuurlijk, die in 1936 de laatste Brit was die Wimbledon won. Met dank aan Federer is Perry weer een jaar ‘die laatste Brit die...’. De Schot Andy Murray kon gisteren niet in zijn voetsporen treden. De Zwitser versloeg de Britse hoop in de finale van Wimbledon: 4-6, 7-5, 6-3 en 6-4.

Murray barstte in tranen uit na de finale, zo emotioneel uitputtend was het toernooi geweest. Maar al eerder – tijdens de wedstrijd – liet de Schot zijn schouders hangen. Alsof hij inderdaad de last van 74 jaar tennisleed met zich meedroeg. Maar in werkelijkheid was hij gewoon moe van de Zwitser, zoals die in de laatste twee sets zijn ritme vond. Het genie van zijn tijd, al is het dan in zijn nadagen.

De overwinning van Federer, 2,5 jaar na zijn laatste grandslamoverwinning, is te midden van de twijfel rond zijn houdbaarheid extra bevredigend. Wat moest hij nog in dit tijdsgewricht? Totaaltennisser Novak Djokovic zou domineren, en anders wel krachttennisser Rafael Nadal.

Federer, de grootmeester. Zijn talent was zo overduidelijk aanwezig dat hij het zich als junior kon veroorloven wat gezet te zijn. Tegenwoordig, al die succesvolle jaren later, houdt die superieure techniek hem staande – nu het lichaam aan zijn grenzen komt.

Maar is er eigenlijk wel sprake van aftakeling? Federer wordt weleens omschreven als androïde. Is zijn perfecte haar wel echt? Zie je hem ooit echt zweten? Soms praat hij zelfs alsof hij buiten zichzelf staat, zo noteerde de Amerikaanse tennisjournalist Peter Bodo in een blogpost getiteld ‘Bestaat Federer wel?’. Dan zegt Federer bijvoorbeeld iets als: „Het zal interessant worden om te zien hoe ik op zijn service reageer.”

Zijn enkelhandige backhand is 24-karaats, maar sterft mogelijk met Federer uit. Zo moeilijk is het om met één pols zo krachtig die hoeken te maken, dat bijna iedereen zich de dubbele greep aanleert. Het wapen, met die precisie en hardheid, is voor iedereen een genot om te zien – hoe zeer het publiek ook op de hand van Murray mocht zijn.

De versnelling in zijn forehand is genadeloos. Het is terugduwen voor de tegenstander, tot die niet meer kan. Hoe vaak lees of hoor je niet ‘Dit is Federer’, als tegenstanders proberen te omschrijven hoe het voelt met die Zwitserse virtuoos aan de overkant van het net. Andy Roddick verloor van de Zwitser in de Wimbledonfinale van 2009, in een mentaal slopende vijfsetter. Hij is daarna nooit echt meer de oude geweest, zei oud-kampioen John McEnroe gisteren.

Als het dak dicht is wordt het centercourt van Wimbledon een wat steriele omgeving. Een soort laboratorium. Dan is Federer op zijn best. Er komt dan geen ruis op zijn mathematisch afgemeten slagen. Vlak voor de regenonderbreking brak hij aan het eind van de tweede set al het opgebouwde momentum van Murray. Toen het dak dicht ging, leek Murray’s lot bezegeld. Bij 3-2 voor Federer in de derde set volgde de langste game van de partij, 19 minuten. De vechtlustige Murray gaf zich pas bij zijn zesde breakpoint gewonnen. Onderwijl ging hij drie keer onderuit. Federer keek naar het gespartel. Hij zou niet meer in problemen komen.

Op zijn toernooi, Wimbledon, toonde Federer de afgelopen twee weken aan ook in het herrijzen groots te zijn. Hij evenaarde zijn grote voorbeeld Sampras, door net als de Amerikaan de zevende Wimbledontitel te pakken. Bovendien herovert hij de eerste plaats op de wereldranglijst en zo evenaart hij Sampras in het aantal weken als nummer één.

Wat doe je er tegen? Dit is Federer.

    • Bart Hinke