Federer toegetreden tot ‘recordhoudersclub van 7’

Lance Armstrong won zeven keer de Tour de France. Michael Schumacher werd zeven keer wereldkampioen in de Formule 1. Roger Federer hoort nu ook bij ‘de club van zeven’.

Elke sporter heeft zijn bloeiperiode. Die is vaak veel korter dan zeven jaar. Het vergt een bijna bovenmenselijk consistent prestatieniveau om zeven keer het belangrijkste jaarlijkse sportevenement te winnen. Federer won zijn zevende Wimbledontitel door gisteren in de finale de Brit Andy Murray te verslaan. Hij heeft nu zeventien grandslamtitels. Dat record had hij al.

Federer is de zevende man die een grandslamtoernooi zeven keer won. Vorige maand won Rafael Nadal Roland Garros voor de zevende keer. In Londen deelt Federer het record met Pete Sampras en William Renshaw (19de eeuw). De US Open werd door drie vooroorlogse kampioenen zeven keer gewonnen. Tennisster Martina Navratilova won Wimbledon overigens negen keer.

Armstrong moet vrezen uit de ‘club’ gezet te worden, gezien de serieuze beschuldigingen over dopinggebruik. Schumacher maakte na zijn Ferrari-jaren een comeback bij Mercedes, maar een achtste titel lijkt onwaarschijnlijk. Voor Federer (30 jaar) en met name Nadal (26 jaar) is ‘een achtste’ niet ondenkbaar.