En wat als de valk uitsterft?

David Quammen: Het lied van de dodo

Olympus, 2009 (herdruk). 736 blz. €17,50. Vert. Peter Out.

Een boek met de ondertitel Eilandbiografie in een eeuw van extincties kan eigenlijk niet spannend zijn. Toch is Het lied van de dodo dat David Quammen in 1996 schreef een meeslepend reisverhaal, thriller en geschiedenis van de ecologie in één.

Hoe sterft een soort uit, vraagt Quammen zich af. Op zoek naar het antwoord neemt hij zijn lezers mee naar Madagaskar, Tasmanië, Mauritius en verder. Hij spreekt er bevlogen biologen en gaat op zoek naar uitgestorven gewaande dieren.

Waarom die nadruk op eilanden? Omdat eilandsoorten niet alleen bijzonder, maar ook bijzonder kwetsbaar zijn. En omdat de wereld steeds meer eilandjes telt. Met elke nieuwe snelweg en ieder gekapt bos raakt de aarde verder versnipperd.

Sommige biologen vertellen Quammen dat kennis het voornaamste wapen is in de strijd tegen het grote uitsterven. Anderen knokken met broedmachines en klimgereedschap om het voortbestaan van hun favoriete soort.

En so what eigenlijk, als de Mauritiaanse torenvalk uitsterft? Ook die vraag durft Quammen te stellen.

    • Lucas Brouwers