Eerste getuige doet verhaal in zaak Mladic - 149 anderen zullen volgen

Ratko Mladic vandaag tijdens de zitting van het Joegaslavië-tribunaal. Foto AP / ICTY VIDEO

De eerste ooggetuige in de rechtszaak tegen de Servische oud-legerleider Ratko Mladic heeft vandaag zijn verhaal gedaan. Hij vertelde geëmotioneerd over hoe hij op 14-jarige leeftijd het geweld in zijn dorp ontvluchtte.

De advocaten van Mladic hadden direct na de start van het proces, in mei, een verzoek ingediend om de zaak zes maanden uit te stellen. Zij zouden veel materiaal te laat hebben ontvangen en meer tijd nodig hebben om de zaak voor te bereiden. Zij kregen van het Joegoslavië-tribunaal echter nog niet eens twee maanden extra tijd.

Mladic wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van meer dan 7000 moslimmannen en -jongens bij de val van Srebrenica in 1995.

De getuige van vandaag was de inmiddels 34-jarige Bosnische moslim Elvedin Pasic. Hij maakte als kind in 1992 in het noorden van Bosnië de ‘etnische zuiveringen’ mee. Het gezin van Pasic sloeg op de vlucht. Bij terugkeer ontdekten ze dat alle achtergebleven dorpsbewoners waren doodgeschoten of verbrand.

Radioverslag van getuigenis Elvedin Pasic:

Alles en iedereen in het dorp van Pasic werd verbrand

NRC-verslaggever Chris Hensen, aanwezig vandaag bij de zitting, twitterde:

Twitter avatar chrishensen chrishensen break bij mladic-proces. eerste getuige heeft zijn verhaal verteld. herinneringen aan mijn interview met adrian pracon, overlevende utoya

Pracon was op 22 juli op het Noorse eilandje Utøya, samen met zo’n zeshonderd anderen, van wie de rechts-extremistische Anders Breivik er 68 doodde. Adrian overleefde en deed zijn verhaal over de moordpartij vorig jaar zomer in NRC Handelsblad tegen Hensen.

Pasic vertelde vandaag, af en toe vechtend tegen de tranen, over hoe hij vluchtte voor het geweld, hoe hij zich kruipend door een veld uit de voeten moest maken terwijl de kogels hem om de oren vlogen. Hij vertelde hoe zijn dorp met de grond gelijk werd gemaakt, hoe hij bij terugkeer ontdekte dat alles en iedereen was verbrand. Ook de vader en oom van Pasic werden vermoord.

Mladic luisterde volgens aanwezige journalisten bij de rechtszaak aandachtig naar het verhaal, maar zonder veel zichtbare emotie. Na Pasic zullen de komende maanden nog een kleine 150 andere getuigen volgen. De uitspraak van het tribunaal kan nog wel anderhalf jaar op zich laten wachten.