Pakistanen demonstreren tegen heropening NAVO-aanvoerroutes

Tegenstanders van de heropening van de NAVO-aanvoerroutes protesteren in Islamabad.
Tegenstanders van de heropening van de NAVO-aanvoerroutes protesteren in Islamabad. Foto AP / Anjum Naveed

Duizenden Pakistanen protesteerden vandaag in Islamabad tegen de heropening van de aanvoerroutes naar de NAVO-troepen in Afghanistan.

Donderdag opende de Pakistaanse autoriteiten de overgangen bij Torkham in het Khyber-gebied en Chaman voor Amerikaanse troepen. Deze werden gesloten naar aanleiding van een Amerikaanse luchtaanval langs de Afghaanse grens waarbij 24 Pakistaanse soldaten omkwamen. Na maandenlange onderhandelingen bood de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, formeel haar excuses aan bij haar Pakistaanse collega Hina Rabbani voor de omgekomen soldaten.

Het protest in Islamabad was het grootste sinds de opening van de routes. De organisatoren, de Raad voor de Verdediging van Pakistan, zijn voorstander van het verbreken van de banden met India en de VS. Een van de leiders van de groep Hafiz Saeed wordt door India ervan verdacht de aanslagen in Mumbai in 2008 georganiseerd te hebben. Saeed ontkent dat.

De Talibaan heeft na de heropening van de routes gedreigd met aanslagen. NAVO-woordvoerder Gunter Katz laat weten dat alles gedaan wordt om aanvallen te voorkomen:

Incident zette relatie met VS op scherp

De aanval in november vorig jaar zette de relaties met de VS en de NAVO op scherp. Het bondgenootschap omschreef het ‘eigen vuur’-incident als een “onvrijwillige en tragische ongeval”. Amerikaanse regeringsfunctionarissen lieten daarop weten dat Pakistan zelf toestemming had gegeven voor de luchtaanval. Washington was sinds het voorval in onderhandeling met Islamabad om de routes te heropenen.

De VS en Pakistan staan sinds de dood van Osama bin Laden op slechte voet, aangezien de aanwezigheid van ‘s werelds bekendste en meest gezochte terroristenleider in het land Islamabad niet was opgemerkt. De Amerikaanse drone-aanvallen op Pakistaans grondgebied wekken wrevel op bij de leiders in Islamabad.

Bekijk hieronder een In Beeld van de chauffeurs die aan de grens met Afghanistan wachtten op de heropening van de aanvoerroutes:

Dit bericht wordt aangevuld.

    • Hans Klis