Decreet Egyptische president maakt ontbinding parlement ongedaan

De nieuwe Egyptische president Mohammed Morsi heeft gisteren per presidentieel decreet de ontbinding van het parlement in juni ongedaan gemaakt. Een van Morsi’s medewerkers las op de Egyptische staatstelevisie een verklaring voor. Daarin riep Morsi de parlementsleden op weer bij elkaar te komen, totdat er een nieuw parlement kan worden gekozen. Volgens de Egyptische krant Aswat Masriya zullen parlementsverkiezingen binnen zestig dagen na het schrijven van een nieuwe grondwet plaatsvinden. De Opperste Militaire Raad ging gisteravond in spoedoverleg om repercussies te bespreken.

De Opperste Militaire Raad ontbond het parlement in juni na een uitspraak van het Constitutionele Hof. Volgens het Hof waren de verkiezingen in november vorig jaar in strijd met de grondwet. Het parlement in ere herstellen was een van de doelen van Morsi. AFP