De oorlogen van 2013 beginnen in Iran

De Saoedische oud-bankier en politiek waarnemer Ali al-Shihabi heeft in Arabian War Games de twee grote conflicten in het Midden-Oosten als beginpunt genomen voor een fictief doemscenario. Hij wil „broodnodig creatief denken losmaken over deze uiterst gevaarlijke bedreigingen in de regio”. Carolien Roelants denkt met hem mee.

Het is najaar 2013 en twee grote oorlogen staan op uitbarsten in het Midden-Oosten.

Iran is zo goed als gewurgd door de economische sancties tegen zijn atoomprogramma die door Amerika en zijn bondgenoten steeds verder worden verscherpt. Het leiderschap voelt zich bedreigd en maakt zich op voor een vlucht naar voren: de bezetting van de Arabische Golfstaten met hun rijke oliereserves.

Israël weet dat het door de Palestijnse bevolkingsgroei uiteindelijk niet kan overleven als joodse staat en beraamt een gewelddadige etnische schoonmaak en uitbreiding van zijn grenzen.

Legers rukken op. Atoomwapens worden ingezet. Honderdduizenden mensen sterven, miljoenen vluchten. De Amerikaanse regering heeft haar invloed dramatisch zien slinken in het Midden-Oosten door haar terugtrekking uit Irak en de ‘Arabische Lente’. Zij zal machteloos afwachten welke kant het allemaal opgaat en tot „zelfbeheersing” oproepen. De partijen trekken zich er niets van aan.

Het boek is pure fictie. Maar oorlogsdreigementen vanuit Israël en Iran onderstrepen haast dagelijks dat het morgen echt oorlog kan zijn. In de werkelijkheid van vandaag vergelijkt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu het gevaar dat volgens hem van het Iraanse atoomprogramma uitgaat met een nieuwe Holocaust. „Een Iran met atoomwapens vormt een existentiële bedreiging van de staat Israël en de rest van de wereld.”

Israël, waarschuwde Netanyahu tijdens de herdenking van de Holocaust in april, „heeft de verplichting te voorkomen dat Iran kernwapens krijgt.” Netanyahu zelf en zijn minister van Defensie, Ehud Barak, zinspelen herhaaldelijk op een preventieve aanval.

Generaal Ali Hajizadeh van de Iraanse revolutionaire garde onderstreepte vijf dagen geleden nog dat Iran Israël zal vernietigen als de joodse staat de islamitische republiek aanvalt. Binnen minuten zullen de Iraanse raketten bovendien Amerikaanse bases in de regio met de grond gelijk maken. De Iraanse media meldden in dit verband tegelijk succesvolle oefeningen met lokaal ontwikkelde raketten met een bereik van 300 tot 2.000 kilometer en met onbemande vliegtuigjes tijdens oefening ‘Grote Profeet 7’.

Het Iraanse parlement dreigde daarnaast in antwoord op het Europese olie-embargo dat 1 juli inging de strategische Straat van Hormuz af te sluiten waarlangs een derde van de oliebevoorrading van de wereld overzee passeert. Westerse landen hebben de afgelopen tijd hun gevechtskracht in de Golf met oorlogsschepen en vliegtuigen versterkt. Die komen onmiddellijk in actie als Iran het voornemen van de blokkade zou uitvoeren.

Veel experts zijn zeer sceptisch over de Iraanse militaire mogelijkheden. Zijn raketten zijn inaccuraat en althans een groot deel van zijn troepen ongemotiveerd. Maar daarvan hoeft Shihabi zich niets aan te trekken. De Iraanse militaire offensieven in zijn boek lopen als een trein:

    • Carolien Roelants