De Méditerranée aan huis

Niet op vakantie gaan is een stuk minder vervelend wanneer je vakantie-achtige dingen eet. Voor de thuisblijvers maak ik daarom de komende weken een rondje langs een aantal keukens van de Middellandse Zee. Mediterrane gerechten die smaken alsof je in een dun shirtje onder een met druivenranken overgroeide pergola zit ergens op een plek waar ze Frans of Turks of Spaans of Grieks spreken en waar een karaf wijn drie stuivers kost en nog lekker is ook, dat werk, maar dan in je eigen tuin.

Vandaag een recept voor Catalaanse suquet. Een suquet houdt het midden tussen een soep en een stoofschotel en is tamelijk eenvoudig om te maken. Er gaat een picada in, een mengsel op basis van gestampte amandelen, die de suquet een beetje bindt en lekker romig maakt. Behalve stevige witvis kun je er ook nog schaal- of schelpdieren aan toe voegen. Mosselen zijn fijn erin, of grote garnalen, net wat voorhanden is.

Pel en snipper de ui en de knoflook. Doe de olijfolie en de ui in een zware pan en zet op matig vuur. Voeg 2 eetlepels water en een snuf zout toe en laat 10 minuten rustig fruiten. Voeg de knoflook toe en fruit nog 5 minuten mee.

Ontvel intussen de tomaten. Breng een steelpannetje met water aan de kook. Kerf een kruisje in de bolle kant van de tomaten en dompel ze ongeveer 30 seconden onder in het kokende water. Nu kun je makkelijk het velletje eraf trekken.

Hak de gepelde tomaten grof en voeg toe aan de gestoofde ui en knoflook. Stoof nog eens 10 minuten. Schil de aardappel en snijd hem in schijfjes of blokjes. Voeg de aardappel, 300 ml water, de wijn, de saffraan, de citroenschil en een snuf zout toe aan de tomatenbasis en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat 15 minuten zachtjes koken.

Maak intussen de picada: pel en snipper de knoflookteen. Snijd de peterselie grof. Doe de knoflook, peterselie, amandelen en een klein snufje zout in een vijzel en stamp en wrijf tot een fijn mengsel. Meng er de olijfolie door en verdun de saus met 1 of 2 eetlepels van het kookvocht uit de pan.

Snijd de vis in dobbelstenen. Voeg de vis en de picada toe aan de suquet en laat de vis kort garen – iets tussen de 3 en 5 minuten is waarschijnlijk al genoeg. Proef of er nog zout en peper bij moet en serveer de suquet in grote, diepe borden. Geef er royaal (stok)brood bij om het stoofvocht mee op te deppen.

Thuiskok heeft vijf auteurs: Janneke Vreugdenhil (ma), Menno Steketee (di), Roos Ouwehand (woe), Joël Broekaert (do) en Joep Habets (vrij).

Uw reacties zijn welkom op nrc.nl/koken

    • Janneke Vreugdenhil