Dag van nationale rouw in Rusland - ‘te laat gewaarschuwd voor noodweer’

Nabestaanden van Pyotr Ostapenko, een 35-jarig slachtoffer van de overstromingen, bij de begrafenis op het centrale kerkhof van Krymsk vandaag. Foto Reuters / Eduard Korniyenko

Lokale autoriteiten hebben te weinig gedaan om de regio Krasnodar voor te bereiden op het noodweer van afgelopen zaterdag. Dat zei de minister van Rampenbestrijding vandaag, op de dag die door Poetin is uitgeroepen tot een dag van nationale rouw. Er kwamen minstens 171 mensen om bij het natuurgeweld.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werden veel mensen in hun slaap overvallen door overstromingen en aardverschuivingen. Er viel in enkele uren evenveel als normaal gesproken in twee maanden.

Een bovenaanzicht van het getroffen gebied, van de zender Russia Today:

In Krymsk, het bergdorp dat het zwaarst getroffen is, gaan postbodes langs de deuren met voor elk huishouden 10.000 roebels (zo’n 244 euro) en de belofte dat meer compensatie volgt.

Poetin, die van velen het verwijt krijgt dat hij te traag reageerde op de ramp, vloog zaterdag over het getroffen gebied met een helikopter.

Sommige bewoners beweren dat het water zo hoog stond omdat de nabijgelegen sluizen opengezet zijn. Dat werd door de minister van Rampenbestrijding, Vladimir Puchkov, ontkracht. Hij gaf wel toe dat er fouten gemaakt zijn in het tijdig waarschuwen van de bewoners van het gebied.

    • Peter Zantingh