Cruijff heeft bedenkingen bij snelle aanstelling Van Gaal

Chivas' sporting consultant Johan Cruyff attends the presentation of the club's new signings at the Valle Verde training facilities in Guadalajara June 13, 2012. Johan Cruyff, sporting consultant from Guadalajara Chivas, the most popular football club in Mexico, said on Wednesday that young people lack technique and good vision of the field, which is why they hired the experienced Marquez and Perez as reinforcements for the Apertura championship which starts on July 20. REUTERS/Alejandro Acosta (MEXICO - Tags: SPORT SOCCER)
Chivas' sporting consultant Johan Cruyff attends the presentation of the club's new signings at the Valle Verde training facilities in Guadalajara June 13, 2012. Johan Cruyff, sporting consultant from Guadalajara Chivas, the most popular football club in Mexico, said on Wednesday that young people lack technique and good vision of the field, which is why they hired the experienced Marquez and Perez as reinforcements for the Apertura championship which starts on July 20. REUTERS/Alejandro Acosta (MEXICO - Tags: SPORT SOCCER) Cruijff: ik wil dat Van Gaal het Nederlandse voetbal het elan teruggeeft dat we ooit hadden. Foto Reuters / Alejandro Acosta

Johan Cruijff vindt het opmerkelijk dat een belangrijke functie als die van bondscoach binnen een recordtijd is ingevuld. Dat zegt hij vandaag in zijn column in de Telegraaf.

Vrijdag stelde
de KNVB Louis van Gaal aan als opvolger van Bert van Marwijk. Van Marwijk was toen nog geen twee weken weg.

‘Of deze beslissing goed of slecht is hangt af van toeval’

Cruijff:

“Ik kan me niet aan de indruk onttrekken, dat voor het Nederlandse voetbal essentiële beslissingen heel snel genomen zijn. Door KNVB-directeur Bert van Oostveen, die zaken op zijn bord heeft gekregen waar niet zijn grootste kwaliteiten liggen. Toch heeft hij in een recordtijd een bondscoach aangesteld. Of dat een goede of slechte beslissing is, hangt nu ook af van toeval. Dat mag niet.”

‘Van Gaal moet Nederlands voetbal elan teruggeven’

Over de keuze voor Van Gaal kan Cruijff “kort zijn”:

“Laten we hopen dat hij het gebruikt om zich op sportieve wijze te revancheren. Dat hij daarnaast het Nederlandse voetbal het elan teruggeeft dat we ooit hadden. Dus gedurfd en innovatief voetbal. Verder wil ik, wat Van Gaal betreft, nog niet in de toekomst kijken.”

Relatie Cruijff en Van Gaal al jaren bekoeld

De relatie tussen Cruijff en Van Gaal is al jaren bekoeld, mede door de kritiek van Barça-icoon Cruijff op Van Gaal tijdens diens trainersperiode bij de Catalaanse club. Vorig jaar werd de animositeit nog groter, toen Van Gaal instemde met een plan van de raad van commissarissen van Ajax om tegen de zin van Cruijff algemeen directeur te worden van de club. Medecommissaris Cruijff was buiten de besluitvorming gehouden. Via een juridische procedure verijdelde hij daarna Van Gaals benoeming.

Van Gaal meteen aan de slag

Van Gaal mag direct aan de bak als bondscoach. In augustus staat een vriendschappelijke duel met België op het programma en een maand later begint de kwalificatiereeks voor het WK 2014 in Brazilië.

Van Gaal was al eerder bondscoach van Oranje. Die periode verliep echter teleurstellend. Van Gaal wist zich met het Nederlands elftal niet te kwalificeren voor het WK 2002 in Zuid-Korea en Japan. Het was de enige keer dat Oranje ontbrak op een eindtoernooi sinds 1986.

    • Marije Willems