Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Constitutionele Hof keurt afzetting Roemeense president goed

Caption: Romania's President Traian Basescu addresses to the Parliament before the vote on suspending him over what the ruling Social Liberal Union (USL) says is his attempt to pressure judges and break the constitution, in Bucharest July 6, 2012. Romania's parliament on Friday suspended Basescu, ruling that he overstepped his powers, setting the stage for an impeachment referendum and tightening the leftist government's grip on power. REUTERS/Radu Sigheti (ROMANIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
Caption: Romania's President Traian Basescu addresses to the Parliament before the vote on suspending him over what the ruling Social Liberal Union (USL) says is his attempt to pressure judges and break the constitution, in Bucharest July 6, 2012. Romania's parliament on Friday suspended Basescu, ruling that he overstepped his powers, setting the stage for an impeachment referendum and tightening the leftist government's grip on power. REUTERS/Radu Sigheti (ROMANIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) De Roemeense president Traian Basescu op vrijdag toen het parlement instemde met een afzettingsprocedure tegen hem. Foto Reuters / Radu Sigheti

Het Roemeense Constitutionele Hof heeft de afzetting van president Traian Basescu goedgekeurd. Vrijdag werd Crin Antonescu, leider van de centrumlinkse regeringspartij, al door het parlement aangesteld als interim-president.

Het Hof laat in een verklaring weten dat de procedure van de afzetting van Basescu volgens de regels is verlopen en keurt de aanstelling van Antonescu goed, meldt persbureau AFP.

Basescu zou zich bemoeid hebben met juridische zaken

Zaterdag stemde de meerderheid van het Roemeense parlement in met een voortzetting van de afzettingsprocedure voor de president. De centrumlinkse regeringscoalitie van premier Viktor Ponta betichtte Basescu er van dat hij zijn bevoegdheden te buiten was gegaan. Hij zou zich hebben bemoeid met juridische- en regeringszaken. Ook zou Basescu te autoritair regeren en te veel macht naar zich toe trekken. En hij zou zich racistisch hebben uitgelaten over zigeuners en mensen met een lichamelijke beperking.

Op 5 juli debatteerde het Roemeense parlement over de afzetting van Basescu, berichtte persbureau AFP eerder:

De Roemeense bevolking mag op 29 juli beslissen of Basecu mag aanblijven. Tot die tijd mag hij zijn functie niet uitoefenen, een beslissing die het Hof vanavond bekrachtigde.

‘Het is oorlog in Roemenië’

NRC-buitenlandredacteur Marc Leijendekker schreef vrijdag al in NRC Handelsblad dat de internationale gemeenschap zich zorgen maakt over de ontwikkelingen in Roemenië. Leijendekker:

Het is oorlog in Roemenië. De regeringspartij Sociaal-Liberale Unie (USL) heeft een frontale aanval geopend op president Basescu en iedereen die haar verder in de weg staat. Het gaat om de macht, in een land dat nog steeds worstelt met corruptie en incompetentie in het overheidsapparaat.

Van verschillende kanten wordt alarm geslagen. Een alliantie van actiegroepen stuurde gisteren een alarmerende ‘waarschuwing’ naar Brussel. „Het afdrijven naar een niet-democratisch regime gaat door”, staat in die verklaring. „De afgelopen dagen zijn ernstige stappen genomen die de onafhankelijkheid van de instellingen en de machtsscheiding kunnen beïnvloeden.”

WETSWIJZIGING MAAKT HET MAKKELIJKER BASESCU AF TE ZETTEN

De afzettingsprocedure tegen Basecu kwam snel na een wetswijziging die het gemakkelijker maakt de president uit zijn ambt te zetten. Waar vroeger bij een referendum nog een meerderheid van alle Roemeense kiezers nodig was, is dat nu, na de wetswijziging nog slechts een meerderheid nodig van de kiezers die hun stem hebben uitgebracht. De kans dat 60-jarige Basescu de afzettingsreferendum doorstaat, zoals hij al eens deed in 2007, is klein. Zijn populariteit is de afgelopen jaren flink gedaald.