Confrontatie tussen de specialisten in de eerste lange tijdrit

Radioshack-Nissan rider Fabian Cancellara of Switzerland cycles during a training before the individual time trial in the ninth stage of the 99th Tour de France cycling race between Arc et Senans and Besancon, July 9, 2012. REUTERS/Stephane Mahe (FRANCE - Tags: SPORT CYCLING HEADSHOT)
Radioshack-Nissan rider Fabian Cancellara of Switzerland cycles during a training before the individual time trial in the ninth stage of the 99th Tour de France cycling race between Arc et Senans and Besancon, July 9, 2012. REUTERS/Stephane Mahe (FRANCE - Tags: SPORT CYCLING HEADSHOT) De Zwitserse renner Fabian Cancellara (Radioshack-Nissan) tijdens een training in voorbereiding op de tijdrit vandaag. Foto Reuters / Stephane Mahe

Aan de voet van de Franse Jura, in Arc-et-Senans, is vandaag de eerste lange tijdrit van de Tour van start gegaan. Het parcours is heuvelachtig en brengt de renners na 41,5 kilometer in Besançon. Die plaats stond al zeventien keer eerder in het Tour-routeboek.

Geen van de renners zal vandaag energie sparen, aangezien er morgen gerust wordt. Het wordt een interessante jacht op tijdwinst tussen de specialisten en de klassementsrenners.

Al om 9.45 uur ging de eerste renner van start (hekkensluiter van het klassement; Brice Feillu). Geletruidrager Bradley Wiggins vertrekt als laatste renner (16.30 uur) en komt aan rond de klok van half zes - tenminste, als alles volgens plan verloopt. De tijdmetingen zitten op 16,5 kilometer (379 meter) en op 31,5 kilometer.

De favorieten

Grote favorieten vandaag zijn Bradley Wiggins, Fabian Cancellara (die de proloog op zijn naam zette), Chris Froome en Cadel Evans. Nederlandse kanshebbers ontbreken helaas in dit rijtje. Nederlands kampioen Lieuwe Westra zei eerder tegen Wielerflits: “Als ik bij de beste tien van een tijdrit in de Tour rijd, dan heb ik het goed gedaan. Daarvoor moet je dik in orde wezen. Normaal rijd ik rond plaats 16 of 18.”

De Duitser Tony Martin (Omega Pharma-Quick Step) zal de tijdrit vandaag nog rijden, maar neemt daarna waarschijnlijk afscheid van de Tour. In het openingsweekend liep hij een breuk van het handwortelbeentje op. “Tony wil die tijdrit rijden, maar daarna is het best dat hij uit deze Tour stapt”, stelt ploegdokter Helge Riepenhof vandaag in het Nieuwsblad. Martin zal er vandaag waarschijnlijk nog vol voor gaan.

Gesink: deze Tour is nog niet van me af

De resultaten van de Raboploeg stemmen tot dusver somber. We zagen een te neergeslagen Robert Gesink het zo samenvatten: het ging niet harder. Toch laat hij zich in zijn column in de Telegraaf vandaag weer van zijn beste kant zien. Hij wil zich, na een teleurstellende eerste week, richten op het winnen van etappes, aldus de kopman van de Rabobankploeg.

“Toch zie ik nu de uitdaging om de stap te maken om voor ritzeges te gaan. Ik ben ervan overtuigd dat ik dat kan en zal de komende weken zeker strijdlust laten zien. Hoewel het niet meer voor het klassement zal zijn, zijn ze in deze Tour nog niet van me af.”

Ook Johnny is nog niet moe

Ook Johnny Hoogerland is optimistisch over het verdere verloop van de Tour. “Ben je al moe?”,  vroeg Mart Smeets hem gisteren (video). Nee hoor, ik heb nog goede benen. Op welke etappe hij zijn zinnen had gezet? Limoux-Foix. “Dat vind ik een super mooie rit”. Hij heeft er maar liefst vijf kruisjes bijgezet. Daar houden we ‘m aan. De veertiende rit, dus.

De tijdrit is hier live te volgen via nrc.nl.

    • Marije Willems