Armstrong sleept antidopingagentschap voor gerecht

Caption: FILE - In this July 25, 2010, file photo, Lance Armstrong looks back on the podium after the 20th and last stage of the Tour de France cycling race in Paris, France. The U.S. Anti-Doping Agency says its review board has made a unanimous recommendation to file formal doping charges against Armstrong. That will move the case to an arbitration hearing if Armstrong chooses to challenge, as he has indicated he would. (AP Photo/Bas Czerwinski, File)
Caption: FILE - In this July 25, 2010, file photo, Lance Armstrong looks back on the podium after the 20th and last stage of the Tour de France cycling race in Paris, France. The U.S. Anti-Doping Agency says its review board has made a unanimous recommendation to file formal doping charges against Armstrong. That will move the case to an arbitration hearing if Armstrong chooses to challenge, as he has indicated he would. (AP Photo/Bas Czerwinski, File) Lance Armstrong bij de Tour de France in 2010. Foto AP / Bas Czerwinski

Lance Armstrong sleept het Amerikaanse antidopingagentschap USADA voor de rechter. De oud-renner wordt door het USADA aangeklaagd wegens dopinggebruik.

Dat meldt persbureau AP. Eerder beschuldigde Armstrong Travis Tygart, de baas van de USADA, van een vendetta tegen hem. Begin deze maand werd bekend dat vijf oud-ploeggenoten tegen Armstrong getuigd zouden hebben. In ruil voor die informatie krijgen ze slechts een halfjaar schorsing voor het gebruik van doping. Armstrong reageerde daar in een mail aan AP op:

“Dus als ik het goed begrijp: kom binnen en vertel ze precies wat ze willen horen en je krijgt immuniteit èn anonimiteit. Ik heb dat aanbod nooit gekregen. Dit gaat er niet om dat Tygart het wielrennen wil opschonen. Dit is gewoon een ouderwetse selectieve vervolging die riekt naar een vendetta.”

http://youtu.be/5dAv76bWQGQ

Volgens Armstrong zijn de regels van het USADA in strijd met het grondrecht op een eerlijk proces. Door de regels van USADA zouden sporters geen bewijsstukken kunnen inzien of getuigen kunnen horen. Ook zou alleen de internationale wielerunie UCI over deze zaak kunnen oordelen.

Armstrong vraagt een federale rechter het USADA verbieden de zaak tegen hem voort te zetten of hem een straf op te leggen. De renner vraagt om dat verbod voor zaterdag. Op die dag loopt de deadline af waarop hij beroep kan aantekenen in de door USADA aangespannen zaak. Doet hij dat niet dan accepteert hij de straf die hij opgelegd krijgt. Tenslotte beweert Armstrong dat USADA de Amerikaanse wet heeft overtreden door getuigenverklaringen te verkrijgen door lagere straffen te bieden.