Amsterdam Fashion Dagboek (1): mannenmode in de kerk

Hyun Yeu's show in de Oude Kerk

Aanstaande woensdag begint de zeventiende Amsterdam Fashion Week  officiëel, met de shows van Claes Iversen en Marga Weimans. Maar eigenlijk startte de modeweek gisteren al: Hyen Yeu showde in de Oude Kerk in Amsterdam wat zijn voorjaarscollectie voor 2013 zou moeten zijn, maar dat niet was.

Yeu won afgelopen november tijdens de Dutch Fashion Awards de zogenaamde Incubator prijs, wat inhield dat hij zijn mannenmerk, Ado Les Scents heet het, de afgelopen maanden in de Bijenkorf mocht verkopen. Stukken uit die collectie combineerde hij met nieuwe. Het resultaat was een bijna geheel witte, zomerse collectie vol korte broeken, gelaagde jasjes en bijna kinderlijke combinaties van tops en broeken van zachte materialen.

De nieuwe ontwerpen worden niet in productie genomen. Yeu  heeft daarvoor geen tijd, vertelde hij; twee maanden geleden begon hij als hoofdontwerper bij het Nederlandse GSus. Met zijn show wilde hij vooral duidelijk maken dat hij niet is gestopt met zijn label.

Yeu's modellen na afloop van de showYeu's modellen na afloop van de show

Yeu showde in het kader van Salon, dat modetentoonstellingen op verschillende locaties in een stad organiseert, maar dus ook shows neerzet.
De Oude Kerk is een van de locaties van de laatste editie van Salon, die tot en met 15 juli te bezoeken in Amsterdam. De manifestatie heeft ditmaal Turks thema,  in het kader van de viering van 400 jaar Turks-Nederlandse betrekkingen. Er is werk opgenomen van Turkse kunstenaars en ontwerpers, en resultaten van samenwerkingen van Nederlandse ontwerpers en Turkse handwerkslieden, zoals, in de Oude Kerk, de prachtige lange  jurken met handgemaakte details van het Duits/Nederlandse  label Blaenk.
Dit najaar doet Salon mee aan de design biënnale in Istanbul.

Blaenk

Blaenk