Aandeel DE Master Blenders beleeft goede eerste beursochtend

Koffie van DE Master Blenders 1753, sinds kort een zelfstandige onderneming aan de Amsterdamse beurs.
Koffie van DE Master Blenders 1753, sinds kort een zelfstandige onderneming aan de Amsterdamse beurs. Foto Hollandse Hoogte / Evelyne Jacq

Toen de Amsterdamse beurs vanochtend opende, ging de handel in het aandeel DE Master Blenders 1753 van start. De beursgang van de koffie- en theeproducent startte voortvarend: rond 12.30 uur stond de koers op 9,80 euro, 20 procent hoger dan de openingskoers van 8 euro.

Dat is geen verschil dat in één ochtend gemaakt werd: beleggers konden sinds 12 juni al opdracht geven het aandeel te kopen of te verkopen; de zogenaamde ‘grijze handel’. De referentiekoers was toen 8 euro. Voor opening van de beurs vandaag werden de aankopen formeel afgewikkeld, waarmee de aandelen daadwerkelijk van eigenaar wisselden en de notering officieel werd.

Van een officiële introductieprijs van het aandeel is geen sprake, omdat DE een afsplitsing is van het Amerikaanse bedrijf Sara Lee. Eind juni werd die splitsing officieel. Het aandeel is dus niet zozeer geïntroduceerd als wel verhuisd. Omdat verwacht werd dat veel Amerikanen het aandeel na de splitsing zouden verkopen, was juist een daling van de koers verwacht.

    • Peter Zantingh