3. Einde: venijnige subplots

3. Einde: venijnige subplots

Dat zich daadwerkelijk zo’n reusachtige uitbarsting van geweld zal voordoen in het Midden-Oosten is hoogst onwaarschijnlijk. Maar er zitten venijnige subplots in het scenario die gemakkelijk voorstelbaar zijn. De Israëlische aanval op de Iraanse kerninstallaties, bijvoorbeeld, gevolgd door vergelding door Hezbollah en een keiharde afrekening door Israël. Israëlische generaals hebben hardop nagedacht over het platgooien van de Libanese infrastructuur in het geval van nieuwe Hezbollah-aanvallen. Israëlische politici hebben de uitzetting van Palestijnen naar Jordanië bepleit.

Shihabi wil maar zeggen dat het levensgevaarlijk is het Palestijnse probleem tot in lengte der dagen te laten doorrotten. Zijn tweede boodschap is gericht aan de Arabische Golfstaten. Zij hebben blind vertrouwen in de beschermende rol van de Verenigde Staten, schrijft hij, maar is dat vertrouwen nog wel terecht?

Ali al-Shihabi, Arabian War Games. Cataclysmic Wars redraw the Map of the Middle East. iUniverse, Inc. 182 blz.