Halfjaarcijfers in teken van eurostress

Aluminiummaker Alcoa komt vanavond als eerste met de halfjaarcijfers. Analisten vrezen slecht nieuws. Hoe hard slaat de eurocrisis toe?

De Amsterdamse beurs NYSE Euronext ruilt deze week buizen in voor koffie en thee. Ook op financiële markten is er een tijd van komen en gaan.

Vandaag begint de officiële handel in DE Master Blenders 1753, bekend van Douwe Egberts en Pickwick. Op de beurs laat het bedrijf Master Blenders 1753 vallen en zal het bekend staan als DE.

DE zegt de beursnotering te koesteren. Zelfstandigheid betekent minder managementlagen, snellere strategiewijzigingen en de autonomie om zelf te beslissen met wie samenwerkingsverbanden worden aangegaan. Eindelijk af van het gezeur van voormalige moederbedrijf Sara Lee. Dat is de toon van het persbericht dat DE publiceerde. Met andere woorden: een beursnotering is een goede zaak voor DE.

Aan de beursnotering van de Zwolse buizenmaker Wavin komt deze week na zes jaar een einde. Daarmee is Wavin helemaal een onderdeel van het Mexicaanse Mexichem, dat vorig jaar 530 miljoen euro (10,50 per aandeel) bood. Na een biedingsstrijd van drie maanden schaarde de directie van Wavin zich achter het bod. Voor aandeelhouders was het financieel gunstig, luidde de redering. Mexichem garandeerde behoud van onderzoeksfaciliteiten in Nederland. En met de kracht van een grote eigenaar zou Wavin in staat zijn sneller te groeien. Met andere woorden: een exit van de beurs is een goede zaak voor Wavin.

Op de korte termijn zal vooral het economische klimaat in Europa belangrijk zijn voor DE, Wavin en alle bedrijven die voor een substantieel deel van hun omzet afhankelijk zijn van Europa.

Hoe hard de voortdurende Europese schulden- en bankencrisis het bedrijfsleven treft, zal de komende weken duidelijk worden. Vandaag presenteert de Amerikaanse aluminiummaker Alcoa cijfers over de eerste zes maanden van het jaar. Analisten verwachten een aanzienlijke winstdaling bij Alcoa. Er wordt wereldwijd meer aluminium geproduceerd dan er wordt gebruikt. Als gevolg van overproductie dalen de prijzen, en de winsten voor makers als Alcoa.

De vraag naar aluminium zal volgens analisten dit jaar toenemen. Vliegtuigbouwers Boeing en Airbus hebben lange lijsten bestellingen en autofabrikanten hebben een grotere behoefte aan lichte materialen als aluminium voor kleinere en energiezuinige auto’s. BMW bewees vandaag dat kleine auto’s in trek zijn. De Duitse autofabrikant investeert 250 miljoen pond in drie fabrieken die Mini’s maken. De vraag voor Mini’s is zo groot dat BMW capaciteitsproblemen heeft. In een verklaring laat BMW weten daarom „te onderzoeken” of het mogelijk is de Nedcar-fabriek in Born te gebruiken.

Het Nederlandse cijferseizoen breekt vrijdag aan. Ballast Nedam uit Nieuwegein zal dan als eerste beursgenoteerde bedrijf de resultaten over de eerste zes maande van dit jaar bekendmaken. Gezien de crisis in de bouw is de kans groot dat de cijfers van Ballast Nedam niet optimistisch zullen stemmen. Vorig jaar boekte Ballast Nedam 9 miljoen euro winst op een omzet van 1,4 miljard euro. Het bedrijf sprak toen de verwachting uit dit jaar ongeveer hetzelfde resultaat te behalen.

Beleggers lijken vooralsnog weinig vertrouwen te hebben in de aankomende weken. Rond het middaguur stonden Europese beurzen licht in de min. Het is de vierde dag op rij dat de koersen in Europa gemiddelde negatief waren. De Spaanse rentestanden stegen weer tot nieuwe recordhoogtes. Het is duidelijk: een week na de Europese top dendert de eurocrisis onverminderd door. Als de rentes blijven stijgen, lijkt een ingelast crisisoverleg tussen Europese leiders onvermijdelijk.

Het enige macro-economische lichtpuntje vandaag kwam uit Duitsland. Duitsland exporteerde in mei 3,9 procent meer dan in april. Vooraf hadden analisten een kleinere toename verwacht. De relatief goedkope euro ten opzichte van de dollar blijft gunstig voor de economische motor van Europa.