Wereldkampioen waterdragen

Great Britain's Mark Cavendish takes feeding bottles for teammates from a British Sky cycling team car during the 199 km and seventh stage of the 2012 Tour de France cycling race starting in Tomblaine and finishing in La Planche des Belles Filles, eastern France, on July 7, 2012. AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE Mark Cavendish tijdens de etappe naar La Planche des Belles Filles. AFP photo / Lionel Bonaventure

Wordt 2012 na het EK toch het sportjaar van Engeland? Vandaag staat voor het eerst sinds 1938 een Brit in de Wimbledonfinale, over negentien dagen beginnen de Olympische Spelen in Londen en, het komt niet vaak voor, vanaf nu heersen de Britten ook in de Tour.

In de eerste bergetappe in de koers greep Team Sky de macht; Chris Froome won de etappe en kopman Bradley Wiggins mocht de gele trui aantrekken. Hoe het zit met de teamgeest van Team Sky toont dit prachtige beeld uit de etappe van gisteren. De foto laat in close-up het werk van een knecht zien. Uit de auto van de ploegleider volle bidons aanpakken en de koerstrui volstouwen met een voorraad voor teamgenoten. Om vervolgens weer terug naar het peloton te rijden en de bidons te bezorgen.

Maar wat een superknecht is dit. Een knecht in de regenboogtrui. De Brit Marc Cavendish, wereldkampioen en 21-voudig etappewinnaar voelt zich niet te groot om als waterdrager te werken in de bergen. Dit logenstraft de gedachte dat Cavendish deze Tour vroegtijdig zou verlaten. Volgens velen zou hij ‘even’ een paar etappes ophalen in de eerste week en daarna afstappen om zich voor te bereiden voor de Olympische wegwedstrijd. Want zijn doel voor dit seizoen is het Olympisch goud in Londen. Hij is er zelfs een paar kilo voor afgevallen. Kilo’s die hij met deze bidons trouwens ruimschoots compenseert.

    • Arjan de Jongh