VVD stijgt na presentatie program, PVV verliest drie zetels in peiling

Rutte bij de presentatie van het VVD-verkiezingsprogramma vrijdag. Screenshot NOS

De VVD heeft na de presentatie van zijn verkiezingsprogramma een sprongetje gemaakt in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. De partij van premier Mark Rutte kreeg er drie zetels bij en is met 29 zetels na de SP de grootste partij. De SP verliest een zetel, maar houdt er 31 over.

Het programma van de VVD, waarin 24 miljard wordt bezuinigd, wordt goed ontvangen door de achterban. Ook bij de voor de partij succesvolle verkiezingen van 2010 werd het program gewaardeerd.

De onrust door opstappende Kamerleden heeft de PVV drie zetels gekost. De partij staat nu op 20. De PVV zag Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven ontevreden vertrekken en na de bekendmaking van de kandidatenlijst voor de verkiezingen splitste ook Jhim van Bemmel zich af.

D66 en GroenLinks verliezen beide een zetel en houden er respectievelijk zeventien en vijf over. De PvdA krijgt er een zetel bij en staat daarmee op 19 zetels, nog altijd elf minder dan momenteel in de Tweede Kamer. Ook het CDA en de ChristenUnie krijgen er een zetel bij. Het CDA staat nu op veertien, de ChristenUnie op zeven.

Uit de Politieke Barometer van Ipsos Synovate bleek vrijdag bij Nieuwsuur het volgende beeld:

TNS Nipo peilde toen nog niet bekend was dat de PVV-Kamerleden Kortenoeven en Hernandez de PVV-fractie verlieten en het VVD-program nog niet was gepresenteerd. Zie hier.

Foutmarge

Peilingen worden gedaan op basis van steekproeven en representativiteit is praktisch onhaalbaar. Daarom is er een foutmarge. Hoe kleiner de steekproef, hoe groter die foutmarge is. Synovate ondervraagt 1.000 mensen, TNS NIPO 1.500, en peil.nl (Maurice de Hond) 4.000. Ter illustratie: voor een verschuiving in de zetelverdeling hoeven bij Synovate maar een handjevol mensen van mening te veranderen (of andere mensen worden ondervraagd). Dit nuanceert de wekelijkse stijgers en dalers.