Video: Wolfert Brederode met zijn Quartet in het NRC Jazz Café

Het internationale Wolfert Brederode Quartet bracht nog niet lang geleden het album Post Scriptum uit op kwaliteitsjazzlabel ECM. Het kwartet maakt ruimtelijk intense jazz, en deed dat in het NRC Jazz Café. Bekijk het optreden terug.

Wolfert Brederode aan zijn piano in het NRC Café.
Wolfert Brederode aan zijn piano in het NRC Café. Wolfert Brederode aan zijn piano in het NRC Café.

Het internationale Wolfert Brederode Quartet (de Duitse klarinettist Claudio Puntin, de Noorse bassist Mats Eilertsen en de Zwitserse vanuit Duitsland opererende drummer Samuel Rohrer) bracht nog niet lang geleden het album Post Scriptum uit op kwaliteitsjazzlabel ECM. Het kwartet maakt ruimtelijk intense jazz.

Bekijk hier de verkorte video, of eronder het hele nummer:

In het gesprek met Amanda Kuyper, voorafgaand aan zijn optreden, vertelde pianist Wolfert Brederode dat hij ervan houdt zijn composities te stapelen.

“Het begint met een simpel motiefje waar steeds meer bijkomt. Juist door de minimale, subtiele toevoegingen in de harmonie en de gedoseerde noten kan er steeds meer gebeuren. Als de sfeer langzaam wordt opgebouwd. Het aanzwellen, de heftigheid die toeneemt, dát vind ik mooi.”

Ook legde hij uit dat zijn band expres dicht bij elkaar staat opgesteld op het podium:

“Zo horen we elk geluidje van elkaar, tot in kleine details, en kunnen we helemaal in elkaars instrument kruipen.”