Thibaut Pinot wint achtste etappe Tour

Thibaut Pinot heeft de achtste etappe van de Tour de France gewonnen. De winst van de 22-jarige Fransman van FDJ-Bigmat is ook meteen de eerste Franse ritzege van de Ronde van Frankrijk. Bradley Wiggins van de Sky-ploeg behoudt de gele trui. Analyse van de etappe Belfort – Porrentruy: De dans in de enerverende rit, waarin

De Franse Thibaut Pinot (22) wint de achtste etappe van de Tour de France in Porrentruy. Foto AP / Laurent Rebours

Thibaut Pinot heeft de achtste etappe van de Tour de France gewonnen.

De winst van de 22-jarige Fransman van FDJ-Bigmat is ook meteen de eerste Franse ritzege van de Ronde van Frankrijk. Bradley Wiggins van de Sky-ploeg behoudt de gele trui.

Analyse van de etappe Belfort - Porrentruy:

De dans in de enerverende rit, waarin zeven cols moesten worden beklommen, werd geopend door de oudste renner van allemaal. De 40-jarige Jens Voigt reed weg en kreeg even later de Nederlander Steven Kruijswijk met zich mee. Uiteindelijk ontstond een groep van een mannetje of twintig, met daarin behalve Kruijswijk ook Laurens ten Dam, Bauke Mollema en Johnny Hoogerland.

Een overzicht van de etappe:

Toen de vluchters de hete adem van het peloton in hun nek voelden, probeerde Fredrik Kessiakoff het alleen. De voor Astana koersende Zweed werd op de laatste klim van de dag, de Col de la Croix, door Pinot in de kraag gegrepen. De Fransman kwam als eerste boven en had in de zestien kilometer lange afdaling nog voldoende energie over om de op hol geslagen favorieten voor te blijven.

Bij die klassementsrenners probeerden Cadel Evans en Jurgen Van den Broeck in de laatste kilometer nog een kloof te slaan, maar de renners van Sky stonden dat niet toe. Evans finishte wel als tweede, een plaats die hij ook in het algemeen klassement bezet. Het verschil tussen Wiggins en Evans in het klassement bedraagt tien seconden.

De top vijf in het klassement na de achtste etappe:

  1. Bradley Wiggins (Team Sky) 38:17:56″
  2. Cadel Evans (BMC Racing) +10″
  3. Vincenzo Nibali (Liquigas) +16″
  4. Denis Menchov (Katusha) +54″
  5. Haimar Zubeldia (RadioShack) +59″

De Nederlanders kwamen ondanks hun aanvalslust allemaal op flinke achterstand binnen. Ten Dam hield met tweeënhalve minuut de achterstand nog enigszins binnen de perken. Robert Gesink finishte in de bus op meer dan een kwartier.