Decreet president Egypte maakt ontbinding parlement ‘ongedaan’

Het Egyptische parlement bijeen in Kairo, archiefbeeld maart 2012. Foto AP / Mohammed Asad

De nieuwe Egyptische president Mohammed Morsi heeft de ontbinding van het parlement in juni per presidentieel decreet ongedaan gemaakt.

Dat meldt persbureau AFP op basis van de Egyptische staatstelevisie. Daar las een van zijn medewerkers een verklaring van Morsi op waarin hij de parlementsleden oproept weer bijeen te komen totdat weer een nieuw parlement gekozen kan worden. Binnen zestig dagen nadat er een nieuwe grondwet geschreven wordt, zullen parlementsverkiezingen plaatsvinden, meldt de Egyptische krant Aswat Masriya.

Update 18.47 uur: De Opperste Militaire Raad is in een spoedoverleg na het decreet van Morsi, om de “repercussies” van dat besluit te “bestuderen en te bespreken”

Ontbinding ongedaan maken was doel van Morsi

Het parlement werd in juni ontbonden door de Opperste Militaire Raad (SCAF) na een uitspraak van het Constitutionele Hof. Volgens de voorzitter van het Hof, Farouk Soltan, was de kieswet die de verkiezingen in november vorig jaar mogelijk maakte in strijd met de grondwet.

Het in ere herstellen van het parlement was een van de doelen van Morsi, de vraag is of hij met zijn beperkt presidentiële macht dit waar kan maken. De positie van SCAF omtrent het ongedaan maken van de ontbinding van het parlement is nog niet bekend.

Volgens NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants gaat het gevecht van de Moslimbroederschap tegen het leger met dit decreet “een nieuwe fase in”. Roelants:

“Het Constitutionele Hof heeft op aanwijzen van het leger het parlement ontbonden. Nu Morsi een decreet heeft uitgevaardigd dat dat ongedaan maakt, zal er een partij moeten wijken. Ik kan niet voorspellen hoe dat zal aflopen, er wordt op dit moment tussen het leger en Moslimbroederschap onderhandeld. Maar ik kan me voorstellen dat SCAF dit niet zo makkelijk zal laten passeren.”

De facto coup SCAF

Vlak voor de uitspraak van het Constitutionele Hof gaf SCAF veiligheidsdiensten verregaande bevoegdheden om burgers op te pakken. Vlak daarna benadrukte SCAF dat het achter een grondwettelijk bevel staat waarin het zichzelf onder andere de wetgevende macht toewijst en zelf hun begroting mag vaststellen. Iets wat gezien mocht worden als een de facto coup.

    • Hans Klis