‘Partij ex-premier Jibril aan kop bij verkiezingen Libië’

Caption: A man carries ballot boxes after collecting them from different polling stations, as the High Election Commission prepares for the final count, at a Maatiga airport shed in Tripoli July 8, 2012. Libyans, relieved that their first free national election in 60 years had survived violence and protests, celebrated the chance to draw a line under Muammar Gaddafi's dictatorship and forge a brighter future for their North African country. REUTERS/Ismail Zitouny (LIBYA - Tags: POLITICS ELECTIONS)
Caption: A man carries ballot boxes after collecting them from different polling stations, as the High Election Commission prepares for the final count, at a Maatiga airport shed in Tripoli July 8, 2012. Libyans, relieved that their first free national election in 60 years had survived violence and protests, celebrated the chance to draw a line under Muammar Gaddafi's dictatorship and forge a brighter future for their North African country. REUTERS/Ismail Zitouny (LIBYA - Tags: POLITICS ELECTIONS) De in heel Libië uitgebrachte stemmen worden bijeengebracht in Tripoli voor de laatste tellingen. Foto Reuters / Ismail Zitouny

De partij van de voormalige premier Mahmoud Jibril gaat volgens de eigen onofficiële tellingen van de stemmen aan kop bij de Libische parlementsberkiezingen.

Dat meldt persbureau AP. Gisteren vonden de eerste vrije verkiezingen in Libië plaats in meer dan veertig jaar. Hoewel de partij van Jibril schat op een grote winst, wil de kiescommissie deze bevindingen van Faisal Krekshi, secretaris-generaal van Jibrils’ Verbond van Nationale Krachten, niet bevestigen. Ook medewerkers van twee andere partijen, waaronder die van de Moslimbroederschap, schatten dat Jibril aan kop gaat.

Ongeveer veertig politieke partijen, 236 organisaties en 280 individuele kandidaten zijn opgenomen in het Verbond van Nationale Krachten. De partij ziet de sharia als belangrijkste bron voor wetgeving, maar wil aanhangers van andere godsdiensten in Libië de ruimte geven.

‘Moslimfundamentalisten doen waarschijnlijk goed’

NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants schreef gisteren in NRC Weekend dat waarschijnlijk islamisten het ook in Libië, net als in Egypte en Tunesië goed zullen doen. Roelants:

“Verwacht wordt dat moslimfundamentalisten het goed zullen doen, net zoals in de buurlanden Tunesië en Egypte, omdat er nu eenmaal een religieuze wind over de regio waait. Aan de andere kant zouden veel kiezers op vertegenwoordigers van de eigen clan of buurt stemmen. Dat zou een grote meerderheid voor één grote fundamentalistische partij verhinderen.”

The Washington Post verwacht geen grote winst van de islamisten omdat deze in Libië onder Gaddafi geen machtstructuren konden opbouwen, zoals dat wel het geval was in Tunesië en Egypte.

Kiescommissie: nog geen partij aan kop

Volgens een woordvoerder van de Libische kiescommissie wijst nog niets erop dat ook maar een partij de leiding heeft bij de uitslag van de verkiezingen. In totaal konden de 2,8 miljoen geregistreerde kiezers (op een bevolking van 6,7 miljoen) kiezen op zo´n 130 partijen en 2,500 kandidaten. Het parlement telt tweehonderd zetels, hiervan worden tachtig vergeven aan onafhankelijke kandidaten.

De verkiezingsdag verliep gisteren onrustig. Een demonstrant werd gedood toen hij probeerde een doos met stembiljetten te stelen bij een stemlokaal in Ajdabiya, in het oosten van Libië. Ook waren er enkele schermutselingen omdat demonstranten stembiljetten meenamen en ze in de brand staken.

In het oosten van Libië werden de verkiezingen met argusogen bekeken, onder andere de burgers van voormalig opstandelingenbolwerk Benghazi hebben het idee dat zij gemarginaliseerd worden door de regering in Tripoli. Zo kregen zij minder zetels in het parlement toegewezen dan het westen.

    • Hans Klis