Opkomst 60 procent bij eerste vrije verkiezingen Libië

A man, with an inked finger, flashes the victory sign as he celebrates with the new Libyan flag at the end of voting day in Sirte July 7, 2012. Libyans defied violence and boycott calls to rush to the polls in their first free national election in 60 years on Saturday, parting with the legacy of Muammar Gaddafi's dictatorship. REUTERS/Anis Mili (LIBYA - Tags: POLITICS ELECTIONS TPX IMAGES OF THE DAY) Feest in Sirte aan het einde van de verkiezingsdag. Foto Reuters / Anis Mili

In Libië is bijna 60 procent van de stemgerechtigde kiezers naar de stembus gegaan. Gisteren werden de eerste vrije verkiezingen gehouden sinds de val van het bewind van kolonel Gaddafi.

Morgen worden de eerste uitslagen verwacht.

De verkiezingsdag verliep onrustig. Een demonstrant die probeerde een doos met stembiljetten te stelen bij een stemlokaal in Ajdabiya, in het oosten van Libië, werd doodgeschoten. Ook waren er enkele schermutselingen omdat demonstranten stembiljetten meenamen en ze in de brand staken.

‘Moslimfundamentalisten zullen het naar verwachting goed doen’

NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants schreef zaterdag in NRC Weekend dat ongeveer 150 partijen en partijtjes kandidaten naar voren hebben geschoven voor de verkiezingen. Daarnaast deden ook zo’n 1.500 onafhankelijke kandidaten mee.

“Verwacht wordt dat moslimfundamentalisten het goed zullen doen, net zoals in de buurlanden Tunesië en Egypte, omdat er nu eenmaal een religieuze wind over de regio waait. Aan de andere kant zouden veel kiezers op vertegenwoordigers van de eigen clan of buurt stemmen. Dat zou een grote meerderheid voor één grote fundamentalistische partij verhinderen.”

Verkiezingen in Libië: wie zijn de kanshebbers en gaan ze wat oplossen?

    • Marije Willems