North Sea Opera met Kyteman en orkest

Kyteman, Pax en Orchestra. Foto Koen Smeets

Kyteman is een fenomeen en dat liet hij weer eens zien met een uitgebalanceerd optreden in de Maas. Ook deze immense, volle zaal, met rijen staande toeschouwers op de eerste ring, legde hij met zijn orkest moeiteloos zijn wil op.

Sprookjesachtig was de sfeer, zoals bij een jam tegen het einde, met twee koperblazers die elkaar al blazend de liefde verklaarden, gedragen door violen en een grote trom.

Voor even waren we bij North Sea Opera, met Kyteman als dirigent voor een groot gemengd koor van zo’n dertig jongens en meisjes, een grote trom, blazers, toetsenist, violen en drums. Het is avontuurlijke muziek vol overvloed, met holle drums en mooie overgangen als de zanger van tenor weer rapper wordt en terug. En een koor dat kon bulderen als zeemannen aan de kade.

De kenmerkende opbouw is dat er klein wordt begonnen en dat er steeds meer muzikanten invallen, dan het tempo wordt opgevoerd en tegen de climax aan op indrukwekkende wijze wordt aangehouden, zonder dat het geluid een brij wordt. Puur theater is het. Zeker met de uitgebreide lichtshow, die soms de spots liet meegaan met drumslagen en dan weer het podium in een intiem blauwe gloed zette. Een mooi begin van de zondag.

Luister ook naar het interview van Amanda Kuyper met Colin Benders in het NRC Jazz Café: “Kyteman: We gaan of lachend het schip in, of met rechte rug het podium af“,
of kijk naar de video waarin Dario Fo “Bangarang” zingt, vlak na het interview.