Laatste bergetappe voor tijdrit en rustdag. Dat wordt hard koersen?

Vandaag finishen de renners in Zwitserland. De achtste etappe voert het peloton 157,5 kilometer van het Franse Belfort naar het Zwitserse Porrentruy. Onderweg staan zeven cols op het programma.

Het is de laatste etappe voor de tijdrit maandag en de rustdag de dag erna. Op het spel: 43 punten voor de bollentrui (en de gebruikelijke 65 voor de groene trui). De laatste berg, de Col de la Croix, levert 20 punten op voor de renner die het eerste boven is. Het bergklassement wordt sinds gisteren aangevoerd door de Brit Chris Froome.

‘Zwitserland is zoveel relaxter rijden’

Michael Boogerd:

“Voor de verandering is het wel leuk om vandaag in Zwitserland te finishen. Het geeft een apart gevoel als je in een ander land fietst [...]. In Frankrijk is het vaak gestrest, in Italië of Zwitserland is het zoveel relaxter. Je hebt er vaak goede hotels, goed eten, alles is schoon. Maar daar staat wel tegenover dat het altijd lastige ritten zijn, nooit vlak.” - Boogerd in Handboek Tour de France 2012

Kijken of die ontspanning vandaag van de gezichten te lezen is.

Dit is ‘m: de Col de la Croix

Na de klim van de Col de la Croix is het nog 16 kilometer tot de finish. Daardoor zullen grote verschuivingen in het klassement waarschijnlijk achterwege blijven.

Het is vandaag hopen op een mooie dag voor een ontsnapping van Johnny Hoogerland, die tot nog toe redelijk in de luwte heeft gereden. Zou hij de benen hebben?

Een andere renner die wordt genoemd voor de winst is Sylvain Chavanel.

Fröhlinger stapt niet meer op

Johannes Fröhlinger heeft na overleg met de ploegleiding en de medische staf besloten om naar huis te gaan. De Duitse renner en de troef van Argos-Shimano in het hooggebergte, ondervindt te veel last van een gebroken pink. Die liep hij op bij een valpartij tijdens de etappe van vrijdag.

Bekijk de achtste etappe hier live bij de NOS en volg hier het koersverloop live via nrc.nl.

    • Marije Willems