Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Kamer wil alcoholleeftijd verhogen naar achttien jaar

De GGD wil ook de minimumleeftijd van alcohol verhogen naar 18 jaar. Het aantal jongeren dat zich in coma drinkt is vorig jaar toegenomen. Foto Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

Een Kamermeerderheid wil de leeftijd voor de consumptie van alcohol verhogen van zestien naar achttien jaar. Morgen wordt daartoe een wetsvoorstel ingediend dat gesteund wordt door ChristenUnie, PvdA, CDA, SGP,PvdD, SP en GroenLinks.

Dat meldt nu.nl. Het wetsvoorstel is een initiatief van ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. Tegenover de nieuwssite laat hij weten dat de verhoging hopelijk drankmisbruik tegengaat onder jongeren. Voordewind:

“De grootste drinkers zitten rond de 16. Inmiddels is de kennis over hersenschade wijd bekend. Het drong echter lang niet door tot de Tweede Kamer om daar actie op te ondernemen. Jongeren en ouders zullen zich aanpassen aan de nieuwe norm van 18 jaar. Dat zorgt voor twee jaar gezondheidswinst en dat heeft ook een positieve uitwerking op leerprestaties.”

Ook grote steden en GGD zijn voor verhoging

De GGD sprak zich eind mei ook al uit voor het verhogen van de alcoholleeftijd om het alcoholmisbruik onder jongeren aan te pakken.

Op dit moment mogen jongeren vanaf hun 16e jaar licht alcoholische dranken als bier en wijn kopen. Voor sterke drank geldt al een minimumleeftijd van 18 jaar. Vorig jaar pleitten de vier grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, al voor een dergelijke maatregel bij minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). Zij wilde daar toen echter niet aan.

Aantal comazuipers steeg vorig jaar weer

Het aantal jongeren dat met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandt, nam het vorig jaar opnieuw toe. Ook waren de jongeren gemiddeld jonger en bleven ze langer buiten westen, zo bleek in april uit cijfers van het Nederlands Signaleringscentrum voor Kindergeneeskunde. Vorig jaar steeg het aantal comazuipers dat op de eerste hulp belandde met twaalf procent naar 762.