Gesprekken Toulouse-schutter met politie uitgelekt

Hulpdiensten bij de joodse school in Toulouse na de schietpartij maandag. Foto AP / Bruno Martin
Hulpdiensten bij de joodse school in Toulouse na de schietpartij maandag. Foto AP / Bruno Martin Hulpdiensten bij de joodse school in Toulouse na de schietpartij waarbij vier mensen omkwamen eind maart. Foto AP / Bruno Martin

De Franse zender TF1 zond vanavond voor de eerste keer de telefoongesprekken uit die Toulouse-schutter Mohamed Merah had met de politie tijdens de 32 uur durende belegering van zijn huis in Toulouse.

Na een vuurgevecht kwam de 24-jarige schutter om die in maart drie parachutisten doodschoot en een aanslag pleegde op een joodse school in Toulouse waarbij vier doden vielen. In de audio-opnames zegt Merah dat hij door wil gaan met zijn aanslagen, dat hij deel uitmaakt van Al-Qaeda en vertelt hij hoe hij Franse veiligheidsdiensten te snel af was. De fragmenten bieden een inzicht in de drijfveren en denkbeelden van de geradicaliseerde Merah:

Hieronder is een fragment te beluisteren uit de uitzending van TF1:
http://youtu.be/OK92W3VKrac

Merah was niet ‘bang voor de dood’

Tijdens de vier uur aan onderhandelingen die op band staan, benadrukt Merah dat hij contact heeft met zijn “broeders” van Al-Qaeda in Pakistan. Daarnaast zegt hij vastberaden zijn door te gaan met zijn terroristische daden. Merah:

“Ik ben vastbesloten, ik heb het niet gedaan om gepakt te worden. We zijn nu an het onderhandelen, maar na het onderhandelen weet ik wat er gaat gebeuren. Ik weet hoe jullie werken. Ik weet dat jullie mij zullen neerschieten, dat is een risico dat ik neem. Voor jullie staat een man die niet bang is voor de dood.”

Op 22 maart werd Merah gedood bij de inval van de politie. Deze zaak benadrukte de tekortkomingen van de Franse inlichtingendienst, die te laat ingreep terwijl het duidelijk was dat Merah naar Pakistan en Afghanistan was afgereisd, schrijft persbureau AFP.

Franse minister biedt excuses aan voor lek

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls laat na de uitzending van TF1 weten het “jammer” te vinden dat de gesprekken met Merah zijn uitgelekt. Hij biedt de nabestaanden van de aanslagen zijn excuses aan, meldt AFP.

De Franse justitie heeft een onderzoek geopend naar het lekken van de audiobestanden en de mogelijke beschadiging van het onderzoek naar de incidenten waarbij Merah betrokken was. Nabestaanden willen een spoedprocedure aanspannen bij de Franse rechter om verdere verspreiding van de audiobestanden te voorkomen.