Dodental watersnood Rusland passeert 150 - vijfduizend huizen blank

A local man inspects his flooded house in the southern Russian town of Krymsk on July 8, 2012. Russia on Sunday was reeling from devastating flash floods in its southern Krasnodar region where at least 150 people were killed and 29,000 remained without power in the region's worst natural disaster in history. AFP PHOTO / MIKHAIL MORDASOV
A local man inspects his flooded house in the southern Russian town of Krymsk on July 8, 2012. Russia on Sunday was reeling from devastating flash floods in its southern Krasnodar region where at least 150 people were killed and 29,000 remained without power in the region's worst natural disaster in history. AFP PHOTO / MIKHAIL MORDASOV Een man kijkt naar de ravage in zijn huis die door de overstromingen veroorzaakt zijn in Krymsk. Foto AFP / Mikhail Mordasov

Het dodental van de zware overstromingen aan de Russische Zwarte Zee-kust is tot boven de honderdvijftig opgelopen. In een mum van tijd sloeg ruim 28 centimeter regen neer. Meer dan vijfduizend huizen staan blank.

Het water kolkte zo snel het gebied rond de zwaargetroffen stad Krimsk binnen dat de bewoners lokale bestuurders ervan betichtten de sluizen van een stuwmeer in de bergen te hebben opengezet. Onderzoekers van de Russische regering gaven zondag toe dat er water uit het reservoir is geloosd, maar houden vol dat dat de overstromingen niet heeft veroorzaakt.

Van de honderdvijftig tot dusver geborgen lijken komen er 139 uit Krimsk, zei het ministerie van binnenlandse zaken zondag. De watervloed heeft vrijdagnacht en in de vroege zaterdagochtend veel mensen in hun slaap verrast.

    • Marije Willems