‘China investeert zestien miljard in Iraanse olievelden’

Caption: The Phase 4 and Phase 5 gas refineries are seen in Assalouyeh, 1,000 km (621 miles) south of Tehran in this file photo taken January 27, 2011. The U.S. Senate is set to vote on a tough new round of economic sanctions on Iran's oil sector on Thursday, including measures meant to shut down any financial deals with the country's powerful state oil and tanker enterprises. REUTERS/Caren Firouz/Files (IRAN - Tags: ENERGY BUSINESS)
Caption: The Phase 4 and Phase 5 gas refineries are seen in Assalouyeh, 1,000 km (621 miles) south of Tehran in this file photo taken January 27, 2011. The U.S. Senate is set to vote on a tough new round of economic sanctions on Iran's oil sector on Thursday, including measures meant to shut down any financial deals with the country's powerful state oil and tanker enterprises. REUTERS/Caren Firouz/Files (IRAN - Tags: ENERGY BUSINESS) Olieraffinaderij in Assalouyeh zo'n duizend kilometers ten zuiden van Teheran. Foto Reuters / Caren Firouz

Een Chinees bedrijf heeft ruim zestien miljard euro geïnvesteerd in de exploitatie van de Yadavaran en Azadegan olievelden in Iran. Wanneer die op volle kracht operationeel worden, produceren zij naar verwachting 700.000 vaten olie per dag.

Dat meldt het Iraanse persbureau Mehr. Het citeert de Iraanse olieminister Rostam Qasemi die op bezoek was bij het bedrijf Petropars Company headquarters in Teheran. Qasemi:

“Na tien tot vijftien jaar van onderhandelingen met de Chinezen is er een overeenkomst gesloten voor de ontwikkeling van de Yadavaran en Azadegan olievelden. Zij zijn begonnen met hun activiteiten in de velden die een waarde hebben van ruim zestien miljard euro”

Volgens Qasemi zijn er meer dan twintig boorplatforms geplaatst op de twee velden. De locatie Azadegan ligt dicht bij de Iraakse grens en bevat zo’n 33,2 miljard vaten olie, waarvan er naar schatting 5,2 miljard daadwerkelijk opgepompt kunnen worden. Yadavaran heeft een potentieel van 12 miljard vaten.

Investering na instellen straffe oliesancties

De Chinese investering in de Iraanse olievelden is, als het klopt, opmerkelijk. Twee weken geleden gingen uitgebreide sancties van de Verenigde Staten en de Europese Unie van kracht.

De Amerikaanse sancties zijn gericht tegen financiële instituten die transacties uitvoeren met de Centrale Bank van Iran of andere Iraanse banken die draaien om de aankoop van olie. Daarmee worden landen die de import van Iraanse olie niet stopzetten, afgesloten van het Amerikaanse financiële systeem. De Europese sancties treffen vooral importeurs van Iraanse olie, zoals China, India, Japan en Zuid-Korea. Die landen kunnen hun transporten niet meer laten verzekeren door de bijna uitsluitend Europese verzekeraars.

    • Hans Klis